Podsmażam wątróbkę i dodaję do niej masło. Potrawa dosłownie rozpływa się w ustach
Prosta zapiekanka, która nie wymaga nawet piekarnika, będzie miłą odmianą dla miłośników mięsnych obiadów. Wątróbka, najłatwiej dostępna i tania z całej kategorii podrobów, to źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, co udowadnia ten przepis.
Zapiekanka z wątróbki
Zapiekanki nie bez powodu kojarzą się nam z jedzeniem z kategorii tzw. kuchni ubogiej. Są często sposobem na zrobienie czegoś z niczego, a także wykorzystanie resztek z lodówki. Nawiązuje to do popularnej dziś idei zero waste, czyli zużywania, a w praktyce „tylko” minimalizowania, ilości odpadków.
Ale tradycyjne zero waste obejmuje między innymi wykorzystanie mięs w całym ich asortymencie. Dlatego dzisiaj zmieniamy w doskonałą zapiekankę podroby, a konkretnie wątróbkę drobiową. Przysmak ten dostępny jest w stałej ofercie większości sklepów, jest bogaty w żelazo, witaminy i mikroelementy, a odpowiednio potraktowany ma doskonałą, miękką strukturę i rozpływa się w ustach.
Lipińska w ostrych słowach o lokalu Gessler. „Ceny z kosmosu, a jedzenie niejadalne"Miękka wątróbka
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny TV. W ich przepisie wątróbka namaczana jest w mleku i gotowana w wodzie po opłukaniu. Inną czasem stosowaną metodą jest gotowanie jej właśnie w mleku. Ważne jednak, by użyć mleka do zmiękczenia wątróbki i złagodzenia jej charakterystycznego aromatu.
Składniki
- 800 g wątróbki
- 200 ml mleka + do namoczenia / gotowania
- 6 jajek
- 100 g mozzarelli
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- Cebulka dymka i mały pęczek koperku
- 2 kopiaste łyżki mąki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Zapiekanka z patelni
Wątróbkę zalewamy mlekiem tak, by była przykryta i odstawiamy na 15 minut. Następnie w mleku lub w wodzie obgotowujemy ją przez 10 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia.
Trzy jajka gotujemy na twardo. Pozostałe rozbijamy w misce na puszystą masę. Dodajemy posiekane jajka na twardo i dymkę. Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Oba te składniki podsmażamy na oleju do miękkości i odstawiamy do przestudzenia.
Ostudzoną wątróbkę siekamy w dość grube kawałki. Przerzucamy do miseczki, przyprawiamy solą i pieprzem i zasypujemy łyżką mąki, a następnie dokładnie mieszamy. Przestudzone cebulę i marchewkę łączymy z masą jajeczną. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z wątróbką tak, by mięso było dokładnie rozprowadzone w masie.
Zawartość miski wylewamy na rozgrzaną patelnię i pod przykryciem smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Posypujemy startą mozzarellą, a na wierzch nakładamy masło. Pieczemy pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż masło się roztopi, a ser stanie ciągnący. Można taką potrawę podać z jogurtem.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę ziemniaczaną i ciasto malinowa chmurka.