Ze zwykłych pieczarek i ziemniaków robię najlepszy farsz na pierogi. Idealne na piątkowy obiad
Ziemniaczano-grzybowy farsz do pierogów to doskonałe zestawienie na bezmięsne danie. Jest łagodne w smaku i łączy tanie składniki w niezwykły posiłek.
Pierogi z ziemniaczanym farszem
Tradycja faszerowania pierogów ziemniakami trzyma się u nas mocno . Mamy swoje ruskie, a za miedzą jeszcze więcej odmian podobnych zestawień. Tym razem pokazujemy jeszcze jedno – pierogi z ziemniakami i pieczarkami.
Choć niektórzy śmieją się z tego zestawienia – to w końcu kartofle w mącznym cieście – ziemniaki są idealną bazą farszu w podobnych przepisach . Są w smaku kremowe i bardzo delikatne. Na ich tle pieczarki i dodatki wybijają się swoim umami. Całości dopełnia koperek, który wnosi roślinną świeżość.
Ruskie z pieczarkami
Takie danie to świetny pomysł na ziemniaki, których na wcześniejszy obiad ugotowaliśmy za dużo. Jeśli zaś tym razem przygotujemy nadmiar farszu, po dodaniu jajka może on sprawdzić się także w postaci kotletów . Pierogi również będą świetnie smakowały odsmażane.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 330 g mąki
- ½ kg ziemniaków
- 50 g masła
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
- Sól, pieprz
Obiad na piątek
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Obieramy je i przeciskamy przez praskę.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło, łyżeczkę soli i ok. 1 szklanki gorącej wody.
Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto na pierogi . Kiedy będzie gotowe, owijamy je folią spożywczą. Odkładamy do odpoczynku na czas przygotowywania farszu.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Tę ostatnią podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Koperek płuczemy i siekamy. Pod koniec duszenia dodajemy go do pieczarek. Zdejmujemy z patelni do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ziemniakami na jednolity farsz . Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki i zaklejamy jak zwykle. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na jajka po szkocku i ciastka owsiane .