Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze pączki od Heni, bez smażenia na tłuszczu. Najprostszy przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.02.2025 13:12

Najlepsze pączki od Heni, bez smażenia na tłuszczu. Najprostszy przepis

pączki
Fot. YouTube/Henia Foks

Tłusty czwartek za pasem, dlatego jak najszybciej warto poznać przepisy na słodkości, których na tę okazję nie może zabraknąć. Jedna z internetowych autorek przepisów kulinarnych pokazała swój dosyć nietypowy sposób na proste pączki. Przygotowane jej metodą są zdecydowanie mniej kaloryczne, a przez to i smaczniejsze. Sprawdź, dlaczego musisz poznać ten przepis. 

Sposób na pączki bez smażenia

W tym roku Tłusty czwartek wypada 27 lutego. To ostatnia okazja, aby bez umiaru spożywać to, co lubią wszyscy, czyli słodycze. Ostatnia, bo kilka dni później zaczyna się Wielki post, który przygotowuje chrześcijan do obchodzenia świąt wielkanocnych. 

Zgodnie z tradycją spożywa się wtedy słodkie i kaloryczne przysmaki, takie jak pączki, faworki – nazywane także chrustem, oraz wiele innych znakomitych słodkości. Niestety, ten zwyczaj niezbyt pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Brak umiaru w spożywaniu kalorycznych przysmaków może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.

Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie rezygnować z ulubionych pączków. Wystarczy przygotować je w inny sposób. Na szczególną uwagę zasługuje przepis Heni Foks, która na kanale na platformie YouTube podzieliła się przepisem na pączki bez smażenia. Okazuje się, że te słodkości można bez problemu upiec, a i tak będą smakowały obłędnie. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej. 

zagniatanie ciasta.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Faworki zrobisz w 15 minut. Prosto i bez smażenia, nie musisz lecieć do cukierni

Proste pączki z kilku składników

Pączki bez smażenia z przepisu Foks są możliwe do wykonania dzięki składnikom. Tymi najważniejszymi są oczywiście drożdże, z których przygotujesz rozczyn i dzięki niemu pączki wyjdą odpowiednio puszyste, a przy tym bardzo delikatne. Niezbędne są również pozostałe składniki na ciasto, ale też na nadzienie i dekorację. Autorka przepisu stawia na marmoladę, ale nie wskazuje żadnego konkretnego smaku, dlatego śmiało możesz wybrać tę, którą lubisz najbardziej. Wszystkie produkty wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml oleju
  • 40 g drożdży
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • marmolada 
  • cukier puder
pączki.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks

Przepis na pączki pieczone

Przygotowanie pączków rozpocznij od przesiania mąki do miski. Wsyp szczyptę soli, a następnie przygotuj rozczyn. Do małej miski wlej wodę, wsyp cukier, dodaj drożdże, a całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. 

Dopiero wtedy przelej rozczyn do miski z mąką i solą. Wymieszaj składniki i dodaj jajko, żółtko oraz olej. Zagnieć składniki na jednolite i sprężyste ciasto. Pozostaw je pod przykryciem na mniej więcej godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość. 

Po upłynięciu wskazanego czasu podziel ciasto na równe kawałki. Z każdego z nich uformuj niewielką kulkę o wymiarach około 3-4 centymetrów. Pozostaw je na 10 minut. 

Każdą z kulek spłaszcz, a na środek placka nałóż marmoladę. Delikatnie zamknij placek w kulkę. Pączki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i włóż do niego pączki. Piecz je przez 30 minut. Po przestudzeniu wierzch pączki udekoruj cukrem pudrem i gotowe. 

Sprawdź także przepis na nietypowe kluski oraz dowiedz się, jaką roślinę warto uprawiać w domu.

upieczone pączki.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks