Zetrzyj brokuła, połącz z warzywami i włóż do naczynia żaroodpornego. Rodzina będzie prosić o dokładki
Oto świetny przepis dla wszystkich, którzy chcą korzystać z dobrodziejstwa brokuła, ale chcą też uniknąć banału serwowania go w różyczkach. Taka warzywna zapiekanka to niezwykle zdrowy sposób na posiłek lub dodatek do głównego dania.
Warzywna zapiekanka
Nowoczesna kuchnia przyzwyczaiła nas już do tego, że zapiekanki mogą występować w rozmaitych postaciach i wersjach. Niektóre wyglądają bardziej, inne mniej klasycznie. A te warzywa z piekarnika należą do tych drugich.
Ze startego brokuła i kilku innych warzyw przygotowujemy tu coś w rodzaju ciasta . Proste i tanie w przygotowaniu, będzie ono świetnym dodatkiem do głównych dań. Jednak może też być samodzielnym posiłkiem, zwłaszcza że łatwo je spakować na wynos.
Ciasto z brokuła
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Pokazany tam wariant zawiera ser, dodany do masy jajecznej przed wymieszaniem. Sprawi on, że danie będzie bardziej sycące i nie wydaje się potrzebny, jeśli potraktujemy je jako dodatek warzywny .
Składniki
- 1 średni brokuł
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka
- 120 ml śmietanki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub paprykowego
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Brokuł z piekarnika na obiad
Brokuła dzielimy na mniejsze części i zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu lub soku z cytryny . Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie drobno siekamy cebulę, kroimy w kostkę paprykę, a marchewkę – w drobne plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy na nie cebulę i smażymy. Do lekko zeszklonej dodajemy pozostałe warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez ok. 10 minut, aż zrobią się miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy albo paprykowy.
Zawartość patelni przenosimy do miski do przestudzenia. Brokuła odsączamy z wody i ścieramy na tarce lub miksujemy krótko blenderem. Składniki łączymy w misce.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy ze śmietanką, przyprawiając solą i pieprzem. Masę jajeczną mieszamy z warzywami na jednolite warzywne „ciasto” . Wykładamy je na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut . Powinna być sucha w środku. Podawać ją najlepiej z dipem jogurtowym.
Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszą gryczaną i zupę z brukselki .