Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj brokuła, połącz z warzywami i włóż do naczynia żaroodpornego. Rodzina będzie prosić o dokładki
fot. youtube.com/frischerezepte

Zetrzyj brokuła, połącz z warzywami i włóż do naczynia żaroodpornego. Rodzina będzie prosić o dokładki

20 listopada 2024

Oto świetny przepis dla wszystkich, którzy chcą korzystać z dobrodziejstwa brokuła, ale chcą też uniknąć banału serwowania go w różyczkach. Taka warzywna zapiekanka to niezwykle zdrowy sposób na posiłek lub dodatek do głównego dania.

Warzywna zapiekanka

Nowoczesna kuchnia przyzwyczaiła nas już do tego, że zapiekanki mogą występować w rozmaitych postaciach i wersjach. Niektóre wyglądają bardziej, inne mniej klasycznie. A te warzywa z piekarnika należą do tych drugich.

Ze startego brokuła i kilku innych warzyw przygotowujemy tu coś w rodzaju ciasta . Proste i tanie w przygotowaniu, będzie ono świetnym dodatkiem do głównych dań. Jednak może też być samodzielnym posiłkiem, zwłaszcza że łatwo je spakować na wynos.

warzywa po smażeniu
fot. youtube.com/frischerezepte
Na Boże Narodzenie robię mikołajowe pomidory. Na stole nie ma nic piękniejszego

Ciasto z brokuła

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Pokazany tam wariant zawiera ser, dodany do masy jajecznej przed wymieszaniem. Sprawi on, że danie będzie bardziej sycące i nie wydaje się potrzebny, jeśli potraktujemy je jako dodatek warzywny .

Składniki

  • 1 średni brokuł
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • 120 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub paprykowego
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Brokuł z piekarnika na obiad

Brokuła dzielimy na mniejsze części i zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu lub soku z cytryny . Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie drobno siekamy cebulę, kroimy w kostkę paprykę, a marchewkę – w drobne plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy na nie cebulę i smażymy. Do lekko zeszklonej dodajemy pozostałe warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez ok. 10 minut, aż zrobią się miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy albo paprykowy.

Zawartość patelni przenosimy do miski do przestudzenia. Brokuła odsączamy z wody i ścieramy na tarce lub miksujemy krótko blenderem. Składniki łączymy w misce.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy ze śmietanką, przyprawiając solą i pieprzem. Masę jajeczną mieszamy z warzywami na jednolite warzywne „ciasto” . Wykładamy je na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut . Powinna być sucha w środku. Podawać ją najlepiej z dipem jogurtowym.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszą gryczaną i zupę z brukselki .

gotowa zapiekanka
fot. youtube.com/frischerezepte
Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować
Kiedyś stały na każdym stole. PRL-owski zabytek dzisiaj jest wart fortunę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy