Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem
fot. youtube.com/AsenanınMutfağı

Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem

2 sierpnia 2024

Placki z cukinii to dobrze znana nam przekąska. Jednak w tym przepisie zmienia się w coś więcej. Dzięki dodatkowi czerstwego pieczywa otrzymujemy pełnoprawne cukiniowe kotlety.

Cukinia z chlebem

Czerstwy chleb jest częstym bohaterem kuchni ludowej. Stanowi bazę zup, zagęszcza sosy, spaja mięsa. Chętnie witamy go w tej roli, bo zawsze trudno uchwycić z góry, ile chleba zużyjemy i ile kupić lub upiec.

Jednak największą zaletą tego przepisu nie jest to, że jest sposobem na zużycie czerstwego pieczywa. Po prostu zmienia on zwykłe placuszki z cukinii – lekką letnią przekąskę idealną na popołudnie lub śniadanie – w podstawę warzywnego obiadu z prawdziwego zdarzenia.

placki z cukinii
fot. youtube.com/AsenanınMutfağı
Strzelczyk wziął całego kurczaka i nadział na słoik. Każdy powinien tego spróbować

Kotlety z cukinii

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Asena. Warto pamiętać, że pod wpływem soli cukinia wypuści dużo wody. Autor radzi, by w takiej sytuacji dodać nieco mąki , by zagęścić kotlety. Można też po prostu odcisnąć wodę jeszcze zanim dodamy do kotletów czerstwe pieczywo.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Ok. 300 g czerstwego chleba
  • Sól, pieprz, tymianek, olej do smażenia

Placuszki cukiniowe

Obraną cukinię i cebulę ścieramy na tarce o grubych okach . Składniki solimy i mieszamy w misce, a następnie odstawiamy na kilka minut. Kiedy wypuszczą wodę, odciskamy je na sitku.

Do miski dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Czerstwy chleb lub bułkę , porwaną w kawałki, dodajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy. Pieczywo nasiąknie wilgocią z warzyw i pozwoli łatwiej wyrobić się w drobną masę. Przed pomieszaniem dodajemy jeszcze przyprawy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia . Formujemy placki wielkości kotletów mielonych. Smażymy z obu stron, aż będą złociste.

Wypróbuj też przepis na zapiekankę z ziemniakami i kurczakiem i spróbuj swoich sił w quizie na znajomość pomidorów .

gotowe placki
fot. youtube.com/AsenanınMutfağı
Kroję brzoskwinie na pół i zalewam tą masą. To ciasto smakuje jak marzenie
Jutro na obiad podam taką zapiekankę. Jest pyszna i starczy na cały weekend
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy