Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jutro na obiad podam taką zapiekankę. Jest pyszna i starczy na cały weekend
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.08.2024 17:39

Jutro na obiad podam taką zapiekankę. Jest pyszna i starczy na cały weekend

zapiekanka ziemniaczana
fot. Canva

Ta szybka i łatwa zapiekanka ziemniaczana nie wymaga wiele wysiłku, a stanowi doskonały i pożywny obiad. Łatwo się odgrzewa i można z powodzeniem przygotować z niej więcej niż jeden posiłek. 

Zapiekanka na obiad

Zapewne w wielu nieformalnych zestawieniach zapiekanka znajduje się na szczytach listy najlepszych polskich obiadów. Choć nie cieszy się takim uznaniem jak schabowy czy gołąbki, jest daniem o wielu obliczach. A w większości z nich – jest pyszna, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu.

Oto przepis na jedną z podobnych zapiekanek – z kurczakiem i ziemniakami. Jej lista składników jest równie prosta co instrukcja przygotowania. Przepis sprawdzi się świetnie podczas przedwakacyjnego przeglądu lodówki.

zapiekanka z ziemniakami
fot. Canva
Bułka tarta to nie wszystko. Ten patent na fasolkę szparagową jest 100 razy lepszy

Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem

Ziemniaki i pierś z kurczaka to dziś jedno z najbardziej podstawowych zestawień w naszych obiadach. Z tego dość delikatnego zestawienia piekarnik i kilka dodatkowych składników wydobywa pełnię smaku. Warto przygotować od razu dwie porcje takiej zapiekanki i mieć z głowy gotowanie na dwa dni.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 opakowania piersi z kurczaka eko
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2-3 jajka
  • Duży kubek (400 ml) śmietany 18%
  • Opcjonalnie: 200 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, oregano, olej do smażenia

Kurczak i ziemniaki na obiad

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy jeszcze zanim będą zupełnie miękkie. Kurczaka czyścimy i kroimy w drobne kawałki. Podobnie z papryką. Cebulę kroimy w pióra.

Kurczaka przysmażamy na oliwie, soląc i pieprząc. Smażymy na niezbyt dużej mocy palnika, by nie wyszedł chrupki i twardy, a jedynie miękki w środku i złocistobrązowy. Zdejmujemy mięso na ręcznik papierowy.

Na patelnię dodajemy nieco oliwy, wrzucamy cebulę. Kiedy będzie się robić szklista, dodajemy paprykę. Całość dusimy, aż ta ostatnia zrobi się nieco miękka, ale wciąż będzie chrupiąca. Wtedy do warzyw dodajemy passatę.

Całość mieszamy, przyprawiamy oregano i dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy kurczaka, jeszcze raz mieszamy i wyłączamy gaz.

Na dnie wysmarowanej oliwą formy układamy warstwę plastrów ziemniaków. Układamy grubo, tak, by zachodziły na siebie. Posypujemy pieprzem, a na wierzch ziemniaków wykładamy masę warzywną z kurczakiem.

Zapiekankę przykrywamy pozostałymi ziemniakami. W misce mieszamy jajka ze śmietaną na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nią ziemniaki. Można teraz posypać je mozzarellą.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut, aż będzie rumiana. Podajemy od razu, resztki przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na piątkowego dorsza i zapiekaną cukinię faszerowaną.

ziemniaki w kokilce
fot. Canva