Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął całego kurczaka i nadział na słoik. Każdy powinien tego spróbować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.08.2024 19:22

Strzelczyk wziął całego kurczaka i nadział na słoik. Każdy powinien tego spróbować

kurczak na słoiku
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Oto jeden z genialnych patentów Tomasza Strzelczyka. Nadział kurczaka – ale nie zwyczajnie, nadzieniem. Nadział go na słoik z przyprawami.

Kurczak pieczony w całości

Można powiedzieć, że jest to przepis na kurczaka pieczonego na parze. Albo że jest on wędzony parą. Albo – nadziewany ziołowym aromatem. 

Jak tego jednak nie ująć, ten kurczak pieczony w całości wychodzi złocisty i chrupiący, a w środku miękki i aromatyczny. Ale mistrzostwem jest prostota środków, którymi osiągamy ten cel.

bejcowanie kurczaka
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Kroję brzoskwinie na pół i zalewam tą masą. To ciasto smakuje jak marzenie

Przepis na Kurczaka wedlug Strzelczyka

W drobiu pieczonym w całości jest coś niezwykłego. Choć z elegancją kojarzą nam się perliczki i przepiórki, to nawet zwykły kurczak nabiera wyjątkowego charakteru, jeśli podać go w ten sposób. Przepis Strzelczyka jest więc tanim sposobem na niezwykle wykwintną ucztę.

Warto też zwrócić uwagę na komentarz pod filmem Strzelczyka i nieco się nim zainspirować:

Robiłem w covidzie. Mój najlepszy to marynata w oleju musztardowym, estragon, płatki chilli itd. Ręką utytłaną w marynacie i przyprawach trzeba "wejść" pod skórę kurczaka. Wtedy nie tylko skórka jest doprawiona. Polecam, wysiłek się opłaca! Wariacji jest tysiące – napisał jeden z użytkowników.

Składniki

  • 1 cały kurczak
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1-2 gałązki tymianku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Ziele angielskie i liście laurowe
  • Płatki chili
  • Sól

Pieczemy kurczaka na słoiku

Kurczaka w całości, ze skórą, czyścimy dokładnie wycieramy i nacieramy solą – zarówno od zewnątrz, jak i od środka. Do słoika wrzucamy zmiażdżony czosnek, zioła, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wrzątkiem.

Słoik ustawiamy na niewielkiej brytfance. Na jego wylot nadziewamy kurczaka. Do brytfanny nalewamy warstwę 2-3 cm wody. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Po upływie tego czasu kurczaka wyjmujemy. W miseczce mieszamy płynne składniki marynaty. Można dodać łyżkę wrzątku, by miód łatwiej się rozpuścił. Kurczaka dokładnie nasmarowujemy marynatą, a następnie delikatnie posypujemy płatkami chili.

Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut. Kurczak powinien wyjść delikatny i chrupiący z wierzchu, ale miękki w środku. Podajemy najlepiej z pieczonymi warzywami.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami i podrasowaną fasolkę w bułce tartej.

upieczony kurczak
fot. youtube.com/oddaszfartucha