Strzelczyk wziął całego kurczaka i nadział na słoik. Każdy powinien tego spróbować
Oto jeden z genialnych patentów Tomasza Strzelczyka. Nadział kurczaka – ale nie zwyczajnie, nadzieniem. Nadział go na słoik z przyprawami.
Kurczak pieczony w całości
Można powiedzieć, że jest to przepis na kurczaka pieczonego na parze. Albo że jest on wędzony parą. Albo – nadziewany ziołowym aromatem.
Jak tego jednak nie ująć, ten kurczak pieczony w całości wychodzi złocisty i chrupiący, a w środku miękki i aromatyczny. Ale mistrzostwem jest prostota środków, którymi osiągamy ten cel.
Kroję brzoskwinie na pół i zalewam tą masą. To ciasto smakuje jak marzeniePrzepis na Kurczaka wedlug Strzelczyka
W drobiu pieczonym w całości jest coś niezwykłego. Choć z elegancją kojarzą nam się perliczki i przepiórki, to nawet zwykły kurczak nabiera wyjątkowego charakteru, jeśli podać go w ten sposób. Przepis Strzelczyka jest więc tanim sposobem na niezwykle wykwintną ucztę.
Warto też zwrócić uwagę na komentarz pod filmem Strzelczyka i nieco się nim zainspirować:
Robiłem w covidzie. Mój najlepszy to marynata w oleju musztardowym, estragon, płatki chilli itd. Ręką utytłaną w marynacie i przyprawach trzeba "wejść" pod skórę kurczaka. Wtedy nie tylko skórka jest doprawiona. Polecam, wysiłek się opłaca! Wariacji jest tysiące – napisał jeden z użytkowników.
Składniki
- 1 cały kurczak
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 gałązka rozmarynu
- 1-2 gałązki tymianku
- 4-5 ząbków czosnku
- Ziele angielskie i liście laurowe
- Płatki chili
- Sól
Pieczemy kurczaka na słoiku
Kurczaka w całości, ze skórą, czyścimy dokładnie wycieramy i nacieramy solą – zarówno od zewnątrz, jak i od środka. Do słoika wrzucamy zmiażdżony czosnek, zioła, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wrzątkiem.
Słoik ustawiamy na niewielkiej brytfance. Na jego wylot nadziewamy kurczaka. Do brytfanny nalewamy warstwę 2-3 cm wody. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Po upływie tego czasu kurczaka wyjmujemy. W miseczce mieszamy płynne składniki marynaty. Można dodać łyżkę wrzątku, by miód łatwiej się rozpuścił. Kurczaka dokładnie nasmarowujemy marynatą, a następnie delikatnie posypujemy płatkami chili.
Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut. Kurczak powinien wyjść delikatny i chrupiący z wierzchu, ale miękki w środku. Podajemy najlepiej z pieczonymi warzywami.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami i podrasowaną fasolkę w bułce tartej.