Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj cukinię i wbij do niej jajka. Ten przepis zasługuje na jakąś nagrodę
fot. youtube.com/pannalesia2336

Zetrzyj cukinię i wbij do niej jajka. Ten przepis zasługuje na jakąś nagrodę

2 września 2024

Oto przepis na szybką zapiekankę z cukinii. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca, a także niskokaloryczna – w wersji bez sera, bez którego z powodzeniem się obędzie. W sezonie na cukinię warto wypróbować wszystkie możliwe przepisy na podawanie tego wszechstronnego warzywa.

Omlet z cukinii

Przepis taki można porównać do omletu albo zapiekanki . Używamy w nim jajek , by ścięły potrawę i mąki, by wchłonęła nadmiar cukiniowego soku. Jednak bazą potrawy pozostaje warzywo, i to nie byle jakie.

Cukinia to świetny dietetyczny produkt. Podobnie jak kapusta, jest niskokaloryczna i bogata w błonnik . To ważne elementy zarówno zrównoważonego odżywiania na co dzień, jak i odchudzających reżimów odżywczych.

masa cukiniowa
fot. youtube.com/pannalesia2336
Wrzuć banana do wrzątku, wsyp tę przyprawę i wypij przed snem. Zmiany przyjdą natychmiast

Cukinia na patelnię

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Panna Lesia. Autorka przypomina tam rzadko stosowaną dziś zasadę „kwarantanny” jajek . Każde jajko wybijamy do osobnej miseczki, i dopiero kiedy okaże się dobre, dodajemy do potrawy. Zwyczaj ten pochodzi z czasów, kiedy łatwo było natrafić w sklepie na zepsute egzemplarze, ale dziś, choć rzadko, też może się to zdarzyć.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: 80 g mozzarelli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Zapiekanka z cukinii

Cukinię ścieramy na tarce o grubych okach . Solimy i przekładamy na sitko, a po kilku minutach odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy ją do miski.

Do cukinii dodajemy wybite jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i oregano. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mąkę.

Masę cukiniową można teraz pomieszać ze startą mozzarellą. Jeśli mamy do dyspozycji wersję w solance , kroimy ją w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy masę cukiniową i wyrównujemy. Na wierzch można teraz położyć plastry mozzarelli. Zapiekankę smażymy na wolnym ogniu, aż będzie rumiana i zwarta . Obracamy ją za pomocą talerza i smażymy z drugiej strony. Gotową potrawę podajemy z jogurtem naturalnym.

Wypróbuj też przepis na kopytka siostry Anieli i spróbuj swoich sił w teście z wiedzy o orzechach .

omlet z cukinii
fot. youtube.com/pannalesia2336
Nie marynuję papryki w occie, mam lepszy sposób. Przetwory nie mają sobie równych
Weź mięso mielone i zawiń je z serem. Dać komuś medal za ten przepis to mało
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy