Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kopytka siostry Anieli mają rajski, niepowtarzalny smak. Siostra Anastazja nie ma szans
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.08.2024 16:04

Kopytka siostry Anieli mają rajski, niepowtarzalny smak. Siostra Anastazja nie ma szans

Kopytka siostry Anieli
Fot. YouTube/Stary Zgred; YouTube/Ksiądz z osiedla

Siostra Aniela nie jest może najbardziej znaną z gotujących zakonnic, ale jej przepisy cieszą się wielkim uznaniem i wzięciem. Spisała ona przepis na tradycyjne polskie kopytka. Powinien on rozstrzygnąć spór o to, jak przygotowywać tę podstawową potrawę.

Przepisy siostry Anieli

Salwatorianka Aniela Garecka od 40 lat gotuje dla duchownych. Jest szefową kuchni Wyższego Seminarium Duchownego ojców Salwatorianów na Dolnym Śląsku. Gotowała dla nie byle kogo, bo wśród osób, które zajadały się jej talerzami, był nawet Karol Wojtyła. Można więc powiedzieć, że technicznie rzecz biorąc była żywicielką świętych.

Jednak z jej posiłków może skorzystać każdy, nawet największy grzesznik. Siostra Aniela, która wydaje książki, występuje w telewizji i pokazuje się na YouTubie, ma przepisy dla każdego z nas na tradycyjne polskie potrawy.

ziemniaki i jajko
Fot. Canva
Mój dziadek przechowuje marchew tylko tak. W środku zimy będzie świeża jak prosto z ziemi

Kopytka siostry Anieli

Jednym z takich przepisów jest ten na kopytka. Te tradycyjne kluski przeważnie przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki. Oprócz rozstrzygnięcia sporów o proporcje siostra Aniela proponuje jeden dodatek: mąkę ziemniaczaną, która przeważnie nie występuje w podobnych przepisach.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Przepis na kopytka

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestaną być gorące, przeciskamy je przez praskę lub ubijamy tłuczkiem.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej ziemniaki, a następnie wybijamy jajka. Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.

Gotową masę dzielimy na cztery części, a z każdej formujemy wałek. Ten zaś kroimy na gotowe kopytka. Do czasu ugotowania przykrywamy je ściereczką, by nie obeschły.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka wrzucamy niezbyt dużymi partiami, by się nie sklejały. Gotujemy przez minutę od wypłynięcia i odławiamy łyżką cedzakową.

Wypróbuj też przepisy na siekane kotlety drobiowe i przetwory z dyni na słodko.

wyrabianie ciasta
Fot. Canva