Kopytka siostry Anieli mają rajski, niepowtarzalny smak. Siostra Anastazja nie ma szans
Siostra Aniela nie jest może najbardziej znaną z gotujących zakonnic, ale jej przepisy cieszą się wielkim uznaniem i wzięciem. Spisała ona przepis na tradycyjne polskie kopytka. Powinien on rozstrzygnąć spór o to, jak przygotowywać tę podstawową potrawę.
Przepisy siostry Anieli
Salwatorianka Aniela Garecka od 40 lat gotuje dla duchownych. Jest szefową kuchni Wyższego Seminarium Duchownego ojców Salwatorianów na Dolnym Śląsku. Gotowała dla nie byle kogo, bo wśród osób, które zajadały się jej talerzami, był nawet Karol Wojtyła. Można więc powiedzieć, że technicznie rzecz biorąc była żywicielką świętych.
Jednak z jej posiłków może skorzystać każdy, nawet największy grzesznik. Siostra Aniela, która wydaje książki, występuje w telewizji i pokazuje się na YouTubie, ma przepisy dla każdego z nas na tradycyjne polskie potrawy.
Mój dziadek przechowuje marchew tylko tak. W środku zimy będzie świeża jak prosto z ziemiKopytka siostry Anieli
Jednym z takich przepisów jest ten na kopytka. Te tradycyjne kluski przeważnie przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki. Oprócz rozstrzygnięcia sporów o proporcje siostra Aniela proponuje jeden dodatek: mąkę ziemniaczaną, która przeważnie nie występuje w podobnych przepisach.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Przepis na kopytka
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestaną być gorące, przeciskamy je przez praskę lub ubijamy tłuczkiem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej ziemniaki, a następnie wybijamy jajka. Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
Gotową masę dzielimy na cztery części, a z każdej formujemy wałek. Ten zaś kroimy na gotowe kopytka. Do czasu ugotowania przykrywamy je ściereczką, by nie obeschły.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka wrzucamy niezbyt dużymi partiami, by się nie sklejały. Gotujemy przez minutę od wypłynięcia i odławiamy łyżką cedzakową.
Wypróbuj też przepisy na siekane kotlety drobiowe i przetwory z dyni na słodko.