Zetrzyj cukinię na tarce i wrzuć do tej zalewy. Zimą mi podziękujesz za ten przepis
W czasie lipcowych upałów trudno myśleć o zimie. Jednak właśnie teraz w kwiecie wieku są warzywa. Dojrzałe i pełne smaku, można zamknąć je w słoiku w postaci sałatki, która zimą przypomni letnie dni.
Warzywna sałatka na zimę
Słoiki na zimę kojarzymy przeważnie z kiszonkami. Rzeczywiście, ogórki, a drugiej kolejności wiele innych warzyw i owoców, sprawdzają się świetnie w roli kiszonych zimowych sałatek . Jednak marynować można także na kilka innych sposobów.
Warzywa zamarynowane w słodko-octowej zalewie przechowają więcej ze swojego oryginalnego smaku i tekstury. Świetnie do takiego przechowywania nadaje się cukinia . Właśnie ona stanowi główny składnik naszej dzisiejszej sałatki.
Cukinia w pomidorach
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – kuchnia od kuchni. W jego zalewie znalazł się ketchup zamiast passaty pomidorowej . Dodatek taki nada całości więcej słodyczy, która zrównoważy kwasowość dania.
Składniki
- 3 duże cukinie
- 3 papryki (np. dwie czerwone i żółta)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- Kilka ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- 80 ml octu winnego lub jabłkowego
- 80 ml oleju
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 150 g passaty pomidorowej
- 1 duża łyżka węgierskiej pasty paprykowej
- 70 ml miodu
- Sól, pieprz
Sałatka z cukinii
Cukinię obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Podobnie nasion i szypułki pozbywamy się z papryki. Marchewkę i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w cienkie pióra, a pozostałe warzywa w zapałkę.
Czosnek rozgniatamy płazem noża i siekamy drobno. Podobnie papryczkę chili . Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.
Do rondelka wlewamy płynne składniki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na małym ogniu mieszamy, aż połączą się w jednolitą masę. Ważne, by nie przypalić rondelka.
Po lekkim przestudzeniu zalewamy sosem warzywa i dokładnie mieszamy. Próbujemy na smak i ewentualnie dodajemy pieprzu, soli lub miodu. Odstawiamy na kilka godzin do przestudzenia .
Gotową sałatkę nakładamy do słoików . Pod koniec uciskamy ją lekko łyżką, by warzywa były przykryte przez zalewę. Pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody lub w piekarniku – od momentu, kiedy temperatura osiągnie 130 stopni. Ustawiamy na blacie dnem do góry, a po dobie przenosimy do spiżarni lub szafki.
Wypróbuj też przepis na nietypowy dżem z moreli i małosolne pomidorki koktajlowe .