Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj cukinię na tarce i wrzuć do tej zalewy. Zimą mi podziękujesz za ten przepis
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni

Zetrzyj cukinię na tarce i wrzuć do tej zalewy. Zimą mi podziękujesz za ten przepis

15 lipca 2024

W czasie lipcowych upałów trudno myśleć o zimie. Jednak właśnie teraz w kwiecie wieku są warzywa. Dojrzałe i pełne smaku, można zamknąć je w słoiku w postaci sałatki, która zimą przypomni letnie dni.

Warzywna sałatka na zimę

Słoiki na zimę kojarzymy przeważnie z kiszonkami. Rzeczywiście, ogórki, a drugiej kolejności wiele innych warzyw i owoców, sprawdzają się świetnie w roli kiszonych zimowych sałatek . Jednak marynować można także na kilka innych sposobów.

Warzywa zamarynowane w słodko-octowej zalewie przechowają więcej ze swojego oryginalnego smaku i tekstury. Świetnie do takiego przechowywania nadaje się cukinia . Właśnie ona stanowi główny składnik naszej dzisiejszej sałatki.

warzywa na przetwory
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
Poszedł do restauracji w ZOO i zamówił pomidorową. W głowie się nie mieści do czego ją porównał

Cukinia w pomidorach

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – kuchnia od kuchni. W jego zalewie znalazł się ketchup zamiast passaty pomidorowej . Dodatek taki nada całości więcej słodyczy, która zrównoważy kwasowość dania.

Składniki

  • 3 duże cukinie
  • 3 papryki (np. dwie czerwone i żółta)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 80 ml octu winnego lub jabłkowego
  • 80 ml oleju
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 1 duża łyżka węgierskiej pasty paprykowej
  • 70 ml miodu
  • Sól, pieprz

Sałatka z cukinii

Cukinię obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Podobnie nasion i szypułki pozbywamy się z papryki. Marchewkę i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w cienkie pióra, a pozostałe warzywa w zapałkę.

Czosnek rozgniatamy płazem noża i siekamy drobno. Podobnie papryczkę chili . Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.

Do rondelka wlewamy płynne składniki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na małym ogniu mieszamy, aż połączą się w jednolitą masę. Ważne, by nie przypalić rondelka.

Po lekkim przestudzeniu zalewamy sosem warzywa i dokładnie mieszamy. Próbujemy na smak i ewentualnie dodajemy pieprzu, soli lub miodu. Odstawiamy na kilka godzin do przestudzenia .

Gotową sałatkę nakładamy do słoików . Pod koniec uciskamy ją lekko łyżką, by warzywa były przykryte przez zalewę. Pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody lub w piekarniku – od momentu, kiedy temperatura osiągnie 130 stopni. Ustawiamy na blacie dnem do góry, a po dobie przenosimy do spiżarni lub szafki.

Wypróbuj też przepis na nietypowy dżem z moreli i małosolne pomidorki koktajlowe .

warzywa w słupkach
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
Przed kiszeniem ogórków zawsze sprawdzam pogodę. Powód też cię przekona
W lipcu zawsze robię z nich sok. Zimą pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy