Przed kiszeniem ogórków zawsze sprawdzam pogodę. Powód też cię przekona
Aby przygotować dobre ogórki kiszone, musimy zapewnić im właściwe warunki. Swoją rolę odgrywa tu także pogoda. Wiedziały o tym nasze babcie.
Nie kisimy ogórków podczas burzy
W naszej części Europy przygotowywanie kiszonek to tradycja. Przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy nie są więc podbudowane naukowo. Kiedy babcia mówi: „nie kiś ogórków, bo idzie burza”, nie zawsze wiadomo, czy to zabobon, czy prawdziwa ludowa wiedza.
W tym wypadku wygląda na to, że to drugie. Okazuje się, że burzowa pogoda rzeczywiście może zepsuć ogórki kiszone. Wiąże się to z wyładowaniami atmosferycznymi, czyli po prostu piorunami. Ładunki elektryczne w atmosferze mogą wywołać w bakteriach fermentacyjnych tzw. stres bakteryjny. Zaczną one pracować jak szalone i może się zdarzyć, że nawet rozsadzą słoik.
Strzelczyk włożył pomidory koktajlowe do słoika. Patent bije na głowę ogórki małosolne W lipcu zawsze robię z nich sok. Zimą pomaga zwalczyć grypę i przeziębieniePogoda na ogórki kiszone
Ten sam problem dotyczy choćby mleka zsiadłego, które w czasie burzy może się zepsuć. Wszędzie tam, gdzie obecne są kiszonki, są bakterie kwasu mlekowego, które są podatne na czynniki stresowe. Dobrze jest więc nie nastawiać ogórków nawet wtedy, kiedy zanosi się na burzę w ciągu najbliższej doby.
Naszym kiszonkom nie powinna natomiast szkodzić fala upałów. Oczywiście postawienie świeżo napełnionego słoika kiszonek na słońcu, kiedy jest 30 stopni w cieniu, z pewnością im nie posłuży. Jednak pierwsza doba fermentacji powinna przebiegać w cieple. Na pewno w jakimś chłodnym kącie kuchni mamy temperaturę niewiele wyższą od 22 stopni.
W jakiej temperaturze kisić ogórki
Ta wysoka temperatura pokojowa to najlepsze warunki na pierwszy dzień słoików z ogórkami. Potem zaś można wstawić je do spiżarni, gdzie przechowujemy je w temperaturze poniżej 18 stopni.
Oczywiście nie mamy wpływu na pogodę. W czasie upałów na burzę zbiera się błyskawicznie, co pokazują kolejne duże zjawiska pogodowe dzień po dniu. Warto więc zaplanować dzień kiszenia ogórków w okresie, kiedy upały nie są zbyt dotkliwe. Łatwiej wtedy pracować w kuchni, znaleźć dobre miejsce do przechowywania słoików przez pierwszą dobę, a obniżone ryzyko burzy to miły bonus.
Wypróbuj też przepis Strzelczyka na małosolne pomidorki i Ani Bardowskiej na ogórki w ostrej zalewie.