Zetrzyj na tarce cukinię i połącz z tymi składnikami. W głowie się nie mieści co z tego wychodzi
Szukasz inspiracji na wyjątkowy deser? Poznaj przepis i przygotuj z niego znakomite ciasto. Jego smak bierze się z głównego składnika, o którym nigdy byś nie pomyślała, że nada się na deser. W łatwy i szybki sposób zrobisz go nawet dzisiaj. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Ciasto, które zaskoczy każdego
Wszyscy uwielbiamy desery, przygotowywane z sezonowych owoców. A co, gdyby okazało się, że słodką przekąskę można przygotować również z warzywa? Znaleźliśmy przepis, z którym przygotujesz ciasto z cukinii. Jest doskonałe nie tylko na upały .
To warzywo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań obiadowych, czy słonych przekąsek. Przygotowane z niego ciasto swoim wyjątkowym smakiem zachwyci każdego tak bardzo, że poproszą cię nie tylko o dokładkę, ale i przepis . Znajdziesz go w dalszej części artykułu, więc nie czekaj, tylko zrób ten pyszny deser.
Cukinia i kilka dodatków
Najistotniejszym składnikiem ciasta jest przede wszystkim cukinia. Wybierz tę najświeższą, a przede wszystkim dojrzałą. Najlepsza jest ta, którą możesz zebrać we własnym ogródku, ale jeżeli go nie masz, udaj się na targ lub ryneczek i kup ją prosto od producenta. Oprócz warzywa potrzebne są także inne składniki. Wszystkie poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby trzymać się proporcji, a w dodatku nie pomijać żadnego produktu. Zdjęcie umieszczone w artykule pochodzą z kanału Mała cukierenka , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 350 g startej cukinii
- 2 jajka
- 130 g cukru trzcinowego
- 130 ml oleju
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
Przepis na ciasto z cukinii
Do miski wbij jajka i wlej olej. Wsyp cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Za pomocą miksera wymieszaj składniki w jednolitą masę. Startą na dużych oczkach tarki cukinię odciśnij i dodaj do miski z masą. Ponownie wymieszaj mikserem składniki.
Do drugiej miski wsyp mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj sypkie składniki, a następnie przesyp je do cukinii. Mikserem połącz całość.
Wsyp rodzynki oraz drobno posiekane orzechy włoskie . Wymieszaj wszystkie produkty w masę. Foremkę typu keksówka wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej masę i równomiernie ją rozprowadź.
Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Po wystudzeniu udekoruj ciasto cukrem pudrem, krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź, co przygotowało Dino oraz poznaj przepis na kotlety .