Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce cukinię i połącz z tymi składnikami. W głowie się nie mieści co z tego wychodzi
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

Zetrzyj na tarce cukinię i połącz z tymi składnikami. W głowie się nie mieści co z tego wychodzi

26 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz inspiracji na wyjątkowy deser? Poznaj przepis i przygotuj z niego znakomite ciasto. Jego smak bierze się z głównego składnika, o którym nigdy byś nie pomyślała, że nada się na deser. W łatwy i szybki sposób zrobisz go nawet dzisiaj. Nie wierzysz? Czytaj dalej.

Ciasto, które zaskoczy każdego

Wszyscy uwielbiamy desery, przygotowywane z sezonowych owoców. A co, gdyby okazało się, że słodką przekąskę można przygotować również z warzywa? Znaleźliśmy przepis, z którym przygotujesz ciasto z cukinii. Jest doskonałe nie tylko na upały .

To warzywo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań obiadowych, czy słonych przekąsek. Przygotowane z niego ciasto swoim wyjątkowym smakiem zachwyci każdego tak bardzo, że poproszą cię nie tylko o dokładkę, ale i przepis . Znajdziesz go w dalszej części artykułu, więc nie czekaj, tylko zrób ten pyszny deser.

cukinia.jpg
Fot. Canva/DebbiiSmirnoff
Moje kotlety jajeczne słyną w całej rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 prostym dodatku

Cukinia i kilka dodatków

Najistotniejszym składnikiem ciasta jest przede wszystkim cukinia. Wybierz tę najświeższą, a przede wszystkim dojrzałą. Najlepsza jest ta, którą możesz zebrać we własnym ogródku, ale jeżeli go nie masz, udaj się na targ lub ryneczek i kup ją prosto od producenta. Oprócz warzywa potrzebne są także inne składniki. Wszystkie poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby trzymać się proporcji, a w dodatku nie pomijać żadnego produktu. Zdjęcie umieszczone w artykule pochodzą z kanału Mała cukierenka , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 350 g startej cukinii
  • 2 jajka
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 130 ml oleju
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek

Przepis na ciasto z cukinii

Do miski wbij jajka i wlej olej. Wsyp cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Za pomocą miksera wymieszaj składniki w jednolitą masę. Startą na dużych oczkach tarki cukinię odciśnij i dodaj do miski z masą. Ponownie wymieszaj mikserem składniki.

Do drugiej miski wsyp mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj sypkie składniki, a następnie przesyp je do cukinii. Mikserem połącz całość.

Wsyp rodzynki oraz drobno posiekane orzechy włoskie . Wymieszaj wszystkie produkty w masę. Foremkę typu keksówka wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej masę i równomiernie ją rozprowadź.

Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Po wystudzeniu udekoruj ciasto cukrem pudrem, krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź, co przygotowało Dino oraz poznaj przepis na kotlety .

gotowe ciasto z cukinii.jpg
Fot. YouTube/Mała Cukierenka
Dino po prostu przeszło samo siebie. Takiej promocji na mąkę i masło nie było od dawna
Podsmażam pieczarki i dodaję żelatynę. Nie znam lepszej przekąski na upały
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy