Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażam pieczarki i dodaję żelatynę. Nie znam lepszej przekąski na upały
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.07.2024 08:23

Podsmażam pieczarki i dodaję żelatynę. Nie znam lepszej przekąski na upały

danie z pieczarek i żelatyny
Fot. YouTube/Pyszne na stole

W upalne dni apetyt nie dopisuje. Na szczęście znalazłem przepis, który przychodzi mi z pomocą w takich sytuacjach. Łączę pieczarki z żelatyną i mam pyszną przekąskę na zimno. Nie wyobrażam już sobie bez niej sezonu letniego.

Idealna przekąska na ciepłe dni

Temperatury z dnia na dzień są coraz wyższe, a w takich warunkach nikt nie myśli o jedzeniu. Jeść coś jednak trzeba. Na szczęście istnieje przepis na przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas upałów.

Za jej konsystencję odpowiada w głównej mierze żelatyna i dzięki temu danie pozostaje lekkie, a jednocześnie syte. W dodatku przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc dokładnie poznaj przepis, który znajduje się w dalszej części artykułu i przygotuj tę smaczną przekąskę. Poznaj także przepis na inną przekąskę, który opisywaliśmy ostatnio

smażenie pieczarek.jpg
Fot. YouTube/Pyszne na stole
Wlej ten sok do mleka i mocno mieszaj. 15 minut i hit gotowy

Tylko kilka składników

Warto zawczasu przygotować sobie sprawdzone przepisy na przekąski na naprawdę upalne dni. Zamiast wymyślać kolejną sałatkę, wypróbuj propozycję z poniższego przepisu. Kilka składników wystarczy, by cieszyć się lekkim, ale sycących posiłkiem. Spójrz na poniższą listę, gdzie umieszczono wszystkie produkty i przekonaj się o tym sama. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Pyszne na stole, znajdującym się w serwisie YouTube. 

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 350 g śmietany 18%
  • 200 g śmietany 12%
  • 15 g żelatyny 
  • 70 ml wody
  • ½ pęczka koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przekąska z pieczarek - przepis

Obrane pieczarki pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pieczarki. Kiedy się zarumienią, dodaj obie śmietany, a całość przypraw  czosnkiem, pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania na średnim ogniu.

Umyty koperek drobno posiekaj i wsyp go do sosu. W wodzie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj ją podobnie, jak koperek do sosu. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, przelej je do prostokątnej foremki do pieczenia. 

Następnie włóż formę z zawartością do lodówki na 4 godziny, aby przekąska stężała. Po tym czasie krój ją na kawałki i zajadaj w upalne dni. Sprawdź przepis na koktajl warzywny oraz zobacz, jak rozmrozić mięso w 5 minut.

przekąska.jpg
Fot. YouTube/Pyszne na stole