Podsmażam pieczarki i dodaję żelatynę. Nie znam lepszej przekąski na upały

W upalne dni apetyt nie dopisuje. Na szczęście znalazłem przepis, który przychodzi mi z pomocą w takich sytuacjach. Łączę pieczarki z żelatyną i mam pyszną przekąskę na zimno. Nie wyobrażam już sobie bez niej sezonu letniego.
Idealna przekąska na ciepłe dni
Temperatury z dnia na dzień są coraz wyższe, a w takich warunkach nikt nie myśli o jedzeniu. Jeść coś jednak trzeba. Na szczęście istnieje przepis na przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas upałów.
Za jej konsystencję odpowiada w głównej mierze żelatyna i dzięki temu danie pozostaje lekkie, a jednocześnie syte. W dodatku przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc dokładnie poznaj przepis, który znajduje się w dalszej części artykułu i przygotuj tę smaczną przekąskę. Poznaj także przepis na inną przekąskę, który opisywaliśmy ostatnio.

Tylko kilka składników
Warto zawczasu przygotować sobie sprawdzone przepisy na przekąski na naprawdę upalne dni. Zamiast wymyślać kolejną sałatkę, wypróbuj propozycję z poniższego przepisu. Kilka składników wystarczy, by cieszyć się lekkim, ale sycących posiłkiem. Spójrz na poniższą listę, gdzie umieszczono wszystkie produkty i przekonaj się o tym sama. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Pyszne na stole, znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 600 g pieczarek
- 350 g śmietany 18%
- 200 g śmietany 12%
- 15 g żelatyny
- 70 ml wody
- ½ pęczka koperku
- 4 ząbki czosnku
- masło
- pieprz
- sól
Przekąska z pieczarek - przepis
Obrane pieczarki pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pieczarki. Kiedy się zarumienią, dodaj obie śmietany, a całość przypraw czosnkiem, pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania na średnim ogniu.
Umyty koperek drobno posiekaj i wsyp go do sosu. W wodzie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj ją podobnie, jak koperek do sosu. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, przelej je do prostokątnej foremki do pieczenia.
Następnie włóż formę z zawartością do lodówki na 4 godziny, aby przekąska stężała. Po tym czasie krój ją na kawałki i zajadaj w upalne dni. Sprawdź przepis na koktajl warzywny oraz zobacz, jak rozmrozić mięso w 5 minut.






































