Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Nigdy nie jadłam tak dobrych kotletów
Fot. Canva/CCat82

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Nigdy nie jadłam tak dobrych kotletów

12 marca 2024

Kotlety mielone to już kulinarny klasyk, który często robię na obiad. Ostatnio do mięsa dodaję składnik, który podkręca smak tego lubianego dania. Trudno uwierzyć, co kryje się w kotletach mielonych. Dzięki temu są pyszne jak nigdy dotąd.

Kotlety mielone z zaskakującym składnikiem

Lubisz mielone? Ja za nimi przepadam i często robię je na obiad. Są nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu. Raz- dwa i znakomity obiad jest gotowy. Jednak ostatnio nieco zmodyfikowałam dobrze znany mi przepis.

Do masy na mielone dodaję ogórki kiszone, które ścieram na tarce. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Soczyste i pyszne danie wkrótce ląduje na moim stole. Kotlety nigdy nie były tak smaczne, dlatego każdemu polecam mój przepis.

ogórki kiszone
Fot. Canva/robert6666
Biedronka idzie na całość, do końca marca aż 360 produktów taniej. W sklepie szukaj tego oznaczenia
Zrób przed sadzeniem. Czosnek będzie gigantyczny

Jak zrobić kotlety mielone z ogórkami kiszonymi?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od posiekania cebuli i starcia ogórków kiszonych na tarce o dużych oczkach . Odsącz je z soku i wraz z natką pietruszki i cebulą do daj do miski z mięsem mielonym. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki.

Z masy mięsnej formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. W trakcie smażenia podlej je wodą i duś pod przykryciem. Podaj z ziemniakami, kaszą i buraczkami.

Mielone pyszne jak nigdy

Patent z dodaniem startych ogórków kiszonych polecam każdemu smakoszowi. Danie wychodzi soczyste i ma ciekawy smak . Mała zmiana w przepisie, a efekt odczuwalny i znakomity. Teraz tylko w ten sposób przyrządzam to danie obiadowe.

Rodzina się nim zajada, a mielone szybko znikają z talerzy. Dzięki tej recepturze powstaje obiad, że palce lizać. Jeśli lubisz mielone, zasmakują ci też w tej wersji. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto, które wygląda jak milion  dolarów. Radziliśmy, jak przygotować surówkę z zapomnianego warzywa.

kotlety mielone
Fot. Canva/oksanashufrych
Ewa Wachowicz zdradziła najlepszy przepis na wielkanocną szynkę. Nie uwierzysz, co dodaje do marynaty
Kroję ziemniaki i dodaję do nich jajko. Ten przysmak jest hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy