Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pulpety będą 100 razy lepsze
Robisz na obiad pulpety? Koniecznie dodaj do nich startą marchewkę. Produkt podkreśli smak i doskonale nawilży danie. Wieprzowe pulpety podane z domowym sosem zachwycą każdego miłośnika mięsnych dań.
Pulpety w sam raz na rodzinny obiad
Pulpety są zawsze pysznym pomysłem na szybkie i pożywne danie. Podane z ziemniakami i domowym sosem pomidorowym, grzybowym lub koperkowym dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczy, że dodasz do mięsa jeden składnik, a całe danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Do pulpetów najlepsza będzie karkówka, szynka lub łopatka wieprzowa. Mięso samodzielnie zmiel w maszynce i dopiero później połącz z pozostałymi składnikami. Kawałek wieprzowiny będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż mięso garmażeryjne.
Pulpety dopraw ziołami prowansalskimi, cebulą, solą oraz pieprzem. Dodaj również startą marchewkę, która podkreśli smak i dodatkowo nawilży mięso. Pulpety obsmaż na patelni, a następnie gotuj w przygotowanym wcześniej sosie. Będą przepyszne.
Przepis na pulpety wieprzowe
Składniki:
- 500 g szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej
- średnia marchewka
- cebula
- kajzerka namoczona w mleku
- jajko
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej rzepakowy lub masło klarowane do obsmażenia
Jak zrobić soczyste pulpety z marchewką?
Mięso zmiel w maszynce i przełóż do miski. Dodaj pokruszoną, namoczoną kajzerkę w mleku, startą na tarce cebulę, startą marchewkę i wyrabiaj przez chwilę. Następnie wbij jajko, wsyp sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie wyrabiaj małe pulpety, obtocz je w mące i przesmaż na maśle lub oleju, a następnie gotuj pod przykryciem w ulubionym sosie, smacznego.
Na obiad przygotuj również bitki w sosie grzybowym oraz gołąbki według przepisu Ewy Wachowicz . Nie uwierzysz, jaką zupą zalewa całe danie.