Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz, jaką zupą Wachowicz zalewa gołąbki. Możesz spokojnie podać je na Wielkanoc
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.03.2023 21:15

Nie uwierzysz, jaką zupą Wachowicz zalewa gołąbki. Możesz spokojnie podać je na Wielkanoc

gołąbki według Ewy Wachowicz
Canva / CherriesJD ; Instagram @ewawachowicz

Zapomnij o wyświechtanym sosie pomidorowym do gołąbków. Ewa Wachowicz pokazała pomysł na niezwykłe podanie potrawy. W takiej wersji bez trudu znajdzie ona miejsce nawet na wielkanocnym stole. Wystarczy, że faszerowaną kapustę zalejesz klasycznym żurkiem.

Ewa Wachowicz podaje gołąbki inaczej, niż wszystcy

Sposób Ewy Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, jest iście genialną metodą. Nadchodzące święta będą w sam raz na wypróbowanie tego specjału. Przygotuj mięsny farsz, zawiń go w kapustę i zalej całość uwielbiana przez wszystkich zupą. Od talerza z takim daniem nikt się prędko nie oderwie.

Magdalena robi najlepszy schab ze śliwką. Jedna rada jest bezcenna

Przepis na pomysłowe gołąbki w żurku

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żuru
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić gołąbki w żurku według przepisu Ewy Wachowicz?

Przygotuj kapustę na gołąbki. Usuń z niej zewnętrzne brzydkie liście i zachowaj je na potem. W dużym garnku nastaw do gotowania osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, włóż do niej warzywo i gotuj przez ok. 30 minut, a po upływie tego czasu odcinaj od kapusty sparzone liście i usuwaj z nich twarde nerwy.

Na patelni dobrze rozgrzej oliwę. Wsyp na nią ryż i podsmażaj, do momentu, aż wyraźnie się zeszkli. Zalej go 3 szklankami wody, dodaj sól i gotuj wszystko na małym ogniu. Ziarenka powinny wchłonąć całą wodę i zmięknąć.

Na oddzielnej patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Następnie wrzuć na nie drobno pokrojoną cebulę. Warzywo podsmaż na dużym ogniu na rumiano. Dzięki takiemu dodatkowi gołąbki zyskają wyjątkowy aromat.

Do podsmażonej cebuli dodaj obrany i posiekany czosnek. Składniki jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. W międzyczasie zmiel mięso na gołąbki i przełóż je do dużej miski. Dodaj do niego zawartość obu patelni, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj.

W sparzone liście nakładaj porcje farszu. Całość zawijaj w średniej wielkości gołąbki. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostawionymi wcześniej liśćmi. Całość przykryj drugą częścią kapuścianych liści i zalej wymieszanym ze śmietaną żurem.

Gołąbki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 90 minut. Po upieczeniu danie podawaj polane powstałym w naczyniu sosem. Do gołąbków znakomicie pasują ugotowane ziemniaki. Zakwas na żur od Okrasy przyda się w każdym domu. Niezwykle pomysłowy pomysł na gołąbki znajdziesz w tym przepisie.

gołąbki w żurku.png
Canva / pierwszy

Źródlo: ewawachowicz