Zetrzyj na tarce i dodaj do schabowych. Nigdy nie jadłem tak delikatnych kotletów
Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Kluczowe w ich przygotowaniu jest oczywiście świeże mięso, ale również odpowiednio dobrane składniki. Do tego przepyszna panierka zrobiona z bułki tartej nie tylko podkreśla ich smak, ale również nadaje mi piękny, złoty kolor.
Kotlety schabowe przysmakiem Polaków
Kotlety schabowe są bardzo dobrze znane w Polsce, a nasz kraj z nich słynie . Dwudaniowy obiad składający się np. z rosołu i właśnie schabowego to klasyka polskiej kuchni oraz niedzielna rutyna w wielu domach. Dlaczego są tak dobre i co najlepiej do nich pasuje ?

Kotlety schabowe koniecznie muszą być przygotowane z dobrej jakości mięsa , a także chrupiącej panierki, która nadaje im piękny złoty kolor. Pasują do nich ugotowane ziemniaki i pyszna surówka. Ponadto wiele osób stosuje dodatkowy trik, aby jeszcze bardziej podkreślić smak schabowych. Mowa oczywiście o marynacie, która dobrze przyrządzona nadaje im niesamowity aromat. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na przepyszne kotlety schabowe , które z pewnością podbiją Wasze podniebienia. Główną robotę robi jeden składnik.

Kotlety schabowe w marynacie
Aby przyrządzić przepyszne kotlety schabowe , nie musimy poświęcać ogromnej ilości czasu i stosować do tego wielu produktów . Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2 cebule
- 3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować aromatyczne kotlety schabowe?
Przygotowanie takich kotletów schabowych jest bardzo proste, a do tego trochę różnią się od tych tradycyjnych , co umożliwia poznanie nowych smaków.
W pierwszej kolejności schab dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Cebule natomiast obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach .
Następnie na dnie miski układamy część startej cebuli, na to kładziemy rozbity plaster schabu, a na jego wierzch ponownie cebulę i znowu kotleta. Tak robimy ze wszystkimi kotletami . Całość zalewamy mlekiem, po czym wstawiamy do lodówki na 6 godzin.
Po upływie tego czasu wyjmujemy nasze kotlety i odciskamy z nadmiaru mleka. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Mięso natomiast doprawiamy solą i pieprzem. Każdego kotleta w pierwszej kolejności obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z każdej strony. Smażymy na rozgrzanej olejem patelni z obu stron na piękny złoty kolor.
Tak przygotowane kotlety schabowe podajemy z ulubionymi składnikami. Mogą to być ziemniaczki i surówka .

Sprawdź przepis na kudłate kluski od Heni . Zobacz, jaka jest najgorsza herbata do picia .