Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do schabowych. Nigdy nie jadłem tak delikatnych kotletów
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Zetrzyj na tarce i dodaj do schabowych. Nigdy nie jadłem tak delikatnych kotletów

28 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Kluczowe w ich przygotowaniu jest oczywiście świeże mięso, ale również odpowiednio dobrane składniki. Do tego przepyszna panierka zrobiona z bułki tartej nie tylko podkreśla ich smak, ale również nadaje mi piękny, złoty kolor.

Kotlety schabowe przysmakiem Polaków

Kotlety schabowe są bardzo dobrze znane w Polsce, a nasz kraj z nich słynie . Dwudaniowy obiad składający się np. z rosołu i właśnie schabowego to klasyka polskiej kuchni oraz niedzielna rutyna w wielu domach. Dlaczego są tak dobre i co najlepiej do nich pasuje ?

Kotlety schabowe z ziemniakami i plasterkiem cytryny
Fot. Canva/Mizina

Kotlety schabowe koniecznie muszą być przygotowane z dobrej jakości mięsa , a także chrupiącej panierki, która nadaje im piękny złoty kolor. Pasują do nich ugotowane ziemniaki i pyszna surówka. Ponadto wiele osób stosuje dodatkowy trik, aby jeszcze bardziej podkreślić smak schabowych. Mowa oczywiście o marynacie, która dobrze przyrządzona nadaje im niesamowity aromat. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na przepyszne kotlety schabowe , które z pewnością podbiją Wasze podniebienia. Główną robotę robi jeden składnik.

Pyszne i chrupiące kotlety schabowe
Fot. Canva/Madelyn
Weź ciasto francuskie i banany. To najlepszy deser na ostatki

Kotlety schabowe w marynacie

Aby przyrządzić przepyszne kotlety schabowe , nie musimy poświęcać ogromnej ilości czasu i stosować do tego wielu produktów . Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak przygotować aromatyczne kotlety schabowe?

Przygotowanie takich kotletów schabowych jest bardzo proste, a do tego trochę różnią się od tych tradycyjnych , co umożliwia poznanie nowych smaków.

W pierwszej kolejności schab dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Cebule natomiast obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach .

Następnie na dnie miski układamy część startej cebuli, na to kładziemy rozbity plaster schabu, a na jego wierzch ponownie cebulę i znowu kotleta. Tak robimy ze wszystkimi kotletami . Całość zalewamy mlekiem, po czym wstawiamy do lodówki na 6 godzin.

Po upływie tego czasu wyjmujemy nasze kotlety i odciskamy z nadmiaru mleka. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Mięso natomiast doprawiamy solą i pieprzem. Każdego kotleta w pierwszej kolejności obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z każdej strony. Smażymy na rozgrzanej olejem patelni z obu stron na piękny złoty kolor.

Tak przygotowane kotlety schabowe podajemy z ulubionymi składnikami. Mogą to być ziemniaczki i surówka .

Kotlety schabowe z ziemniakami i surówką
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Sprawdź przepis na kudłate kluski od Heni . Zobacz, jaka jest najgorsza herbata do picia .

Kupił pączek za 100 zł i częstował nim ludzi. Opinie nie pozostawiają złudzeń
Ze zwykłych pieczarek i ziemniaków robię najlepszy farsz na pierogi. Idealne na piątkowy obiad
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy