Zetrzyj na tarce i dodaj do wątróbki. Smak powali cię na łopatki
Masz ochotę na wątróbkę? Koniecznie przygotuj ją z tartym jabłkiem i miodem. Mięso po usmażeniu będzie delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj przepis na wątróbkę z jabłkiem i miodem. Zachwyty gwarantowane.
Zapomnij o samej cebuli. Dodaj tarte jabłka i miód, a wątróbka będzie przepyszna
Wątróbka musi być umiejętnie przyrządzona. W przeciwnym razie wychodzi twarda i bardzo gorzka. Wątróbkę moczymy w mleku kilka godzin przed smażeniem, aby pozbyć się goryczki. Dzięki temu będzie delikatna i smaczna.
Do przyrządzenia wątróbki z jabłkiem i miodem potrzebujemy jeszcze cebuli i majeranku. Mięso doprawiamy solą i pieprzem dopiero na talerzu, kiedy będzie gotowe. Jeśli posolimy wątróbki wcześniej, stwardnieją podczas smażenia.
Wątróbka z jabłkiem i miodem smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo delikatna, soczysta i miękka. Kwaśne jabłko doskonale łączy się ze słodkim miodem. Całość uzupełniona o zeszkloną cebulę i majeranek wychodzi perfekcyjnie za każdym razem.
Przepis na soczystą wątróbkę z tartym jabłkiem
Składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 3 łyżki miodu
- szczypta suszonego majeranku
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia
Jak zrobić idealną wątróbkę? Będzie delikatna i pyszna
Wątróbki umyj, oczyść i włóż do miski. Następnie zalej mlekiem i odstaw na 2- 3 godziny. Po tym czasie mięso bardzo dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego i obtocz w mące.
Cebule posiekaj drobno, jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Osuszone wątróbki przesmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, następnie dodaj cebule i smaż na średnim ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodaj starte jabłka, miód i całość delikatnie oprósz majerankiem. Wątróbki smaż jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. Wątróbki przełóż na talerz, oprósz solą, pieprzem i podaj, smacznego.
Przygotuj również wątróbkę według przepisu Okrasy . Kucharz marynuje mięso w 4 składnikach. Doskonałą wątróbkę przyrządza także Tomasz Strzelczyk. W tym artykule poznasz jego recepturę na soczyste i pełne smaku podroby.