Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste
canva/slovegrove; FotoDuets

Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste

3 lutego 2023

Smaczne kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Dodając do mięsnej masy startego ziemniaka, uzyskamy niesamowicie soczyste i delikatne danie, które zachwyci od pierwszego kęsa. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.

Tradycyjne kotlety mielone z bułką tartą potrafią wyjść suche i bite. Aby temu zapobiec, warto do mięsnej masy dodać starte na tarce ziemniaki. Nadadzą jej wilgoci i sprawią, że w trakcie smażenia stanie się lekka, jak nigdy wcześniej.

Przepis na kotlety mielone z ziemniakiem

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 2 średnie ziemniaki o masie do 200 g

  • 1 niewielka cebula

  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Dodatek ziemniaka poprawi smak dania

Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Warzywo delikatnie szklimy na dobrze rozgrzanym oleju i studzimy. Do większej miski ścieramy obrane i opłukane ziemniaki, korzystając z tarki o mniejszych oczkach.

Dodajemy mięso mielone, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy łyżką, a następnie przystępujemy do wyrabiania. Z gotowej masy formujemy spłaszczone owale.

Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej. Kotlety mielone smażymy na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z ulubioną surówką i kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Szczególnie polecamy pieczoną wersję z serem i pomidorami . Być może skusi was też znakomity rarytas z dodatkiem majonezu zamiast jaja.

Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaków są soczyste
canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy