Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste
Smaczne kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Dodając do mięsnej masy startego ziemniaka, uzyskamy niesamowicie soczyste i delikatne danie, które zachwyci od pierwszego kęsa. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.
Tradycyjne kotlety mielone z bułką tartą potrafią wyjść suche i bite. Aby temu zapobiec, warto do mięsnej masy dodać starte na tarce ziemniaki. Nadadzą jej wilgoci i sprawią, że w trakcie smażenia stanie się lekka, jak nigdy wcześniej.
Przepis na kotlety mielone z ziemniakiem
Składniki:
-
400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
-
2 średnie ziemniaki o masie do 200 g
-
1 niewielka cebula
-
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Dodatek ziemniaka poprawi smak dania
Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Warzywo delikatnie szklimy na dobrze rozgrzanym oleju i studzimy. Do większej miski ścieramy obrane i opłukane ziemniaki, korzystając z tarki o mniejszych oczkach.
Dodajemy mięso mielone, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy łyżką, a następnie przystępujemy do wyrabiania. Z gotowej masy formujemy spłaszczone owale.
Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej. Kotlety mielone smażymy na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z ulubioną surówką i kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Szczególnie polecamy pieczoną wersję z serem i pomidorami . Być może skusi was też znakomity rarytas z dodatkiem majonezu zamiast jaja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama