Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce skórkę mandarynki i wsyp cukier. Rodzina podziękuje Ci za tę miksturę
Fot. Canva

Zetrzyj na tarce skórkę mandarynki i wsyp cukier. Rodzina podziękuje Ci za tę miksturę

24 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Skórka mandarynki jest cenniejsza, niż mogłoby się wydawać. Przygotowany z niej preparat okaże się niezbędny podczas sezonu na przeziębienie, a przy okazji wzmocni twoją odporność. Dowiedz się, co możesz przygotować ze skórki, a już nigdy jej nie wyrzucisz.

Skórka mandarynki nie wyląduje w koszu

Na świątecznym stole oprócz dwunastu tradycyjnych potraw nie może zabraknąć także owoców . Ci, którzy pamiętają czas PRL-u, kiedy brakowało wszystkiego, wiedzą, że muszą to być pomarańcze. Wielu oprócz nich podaje także inne cytrusy, choćby takie jak mandarynki. Wielu docenia ich słodycz, a jeszcze inni zwracają uwagę na wysokie stężenie witaminy C w ich składzie.

Okazuje się, że nie tylko miąższ, ale też skórka mandarynki jest cenna. Przygotowany z niej syrop świetnie sprawdzi się podczas leczenia przeziębienia, dostarczając przy tym sporą dawkę witaminy oraz wartości odżywczych. Z instrukcją znajdującą się w dalszej części przygotujesz go w nieskomplikowany sposób.

mandarynki.jpg
Fot. Canva/katrinshine
Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złota

Właściwości skórki mandarynki

Skórka mandarynki podobnie jak sam owoc posiada wiele właściwości. W jej składzie również znajdziemy witaminę C oraz A, która odpowiada za walkę z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia. Istotne jest również to, że skórka zawiera antyoksydanty. Wspierają odporność i przeciwdziałają infekcją , więc sprawdzą się m.in.: podczas przeziębienia i bólu gardła.

Omawiając właściwości skórki, nie sposób pominąć także bogatego składu minerałów. Jest to: wapń, magnez, żelazo i fosfor. Taki skład gwarantuje, że syrop będzie bardzo skuteczny.

Przepis na syrop ze skórki mandarynki

Przygotowanie syropu rozpocznij od dokładnego oczyszczenia i umycia skórek mandarynki. Następnie zetrzyj je na małych oczkach tarki i przełóż do głębokiego. Skórkę owocu zasyp cukrem i pozostaw na kilka godzin.

Gotowy syrop ze skórki mandarynki można pić tylko przy pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia. Spożywany wtedy syrop nie tylko ułatwi usunięcie infekcji z organizmu, ale też wzmocni odporność.

syrop.jpg
Fot. Canva/vinicef
Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni
Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy