Zetrzyj z cebulą i dodaj do mielonych. Kotlety nigdy nie smakowały lepiej
Kotlety mielone to kwintesencja tradycji. Jednak kilka niestandardowych dodatków może totalnie zmienić ich oblicze. Pomysł na jeden z nich prezentujemy w tym przepisie.
Nietypowe kotlety mielone
Dobre kotlety mielone powinny być miękkie i puszyste. Osiągamy to często za pomocą rozmaitych składników. Często sięga się więc np. po wodę gazowaną, która rozluźnia mięso.
Kiedy indziej dodatkami sprawiamy, że kotlety mielone nabierają smaku lub soczystości . Da się jednak łatwo połączyć wszystkie te cele. Wystarczy do mięsa na kotlety dodać starte jabłko. To niecodzienne, ale bardzo eleganckie połączenie smaków.
Mięso mielone z jabłkiem
Jabłko nie tylko podbije w smaku co łagodniejsze spośród nut kotletów mielonych . Dodatkowo, swoim kwaśnym odczynem zadziała na mięso jak marynata. Rozpuści włókna i sprawi, że kotlety będą bardziej miękkie. A ponieważ sok jest nie tylko kwaśny, lecz także mokry – dodatkowo nawilży on masę .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1-2 jajka
- Bułka tarta
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz
Kotlety mielone z jabłkiem
Jabłko i cebulę ścieramy na tarce o drobnych okach . Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki mieszamy z mięsem mielonym.
Do masy dodajemy dobrze odciśniętą z mleka bułkę (np. kajzerkę lub podobnej wielkości). Wybijamy jajka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie na kleistą masę . Jeśli jest zbyt luźna, zagęszczamy ją bułką tartą. Z masy formujemy kotlety i dokładnie obtaczamy w bułce . Smażymy na maśle klarowanym na złocisty kolor z obu stron.
Wypróbuj też przepis na placki z serka wiejskiego i przeczytaj o aktualnym sezonie grzybowym .