Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy czosnek granulowany jest zdrowy? Większość pomija go z 1 powodu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.03.2025 11:30

Czy czosnek granulowany jest zdrowy? Większość pomija go z 1 powodu

czosnek granulowany
Fot. Canva

Niektórych przypraw używamy w kuchni na potęgę, do innych podchodzimy z rezerwą. Czosnek granulowany należy do tych drugich przypadków. Jak bardzo słuszne jest to podejście? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze.

Czosnek – przyprawa doskonała

Osoby, które gotują przynajmniej dość dużo, nie wyobrażają sobie życia bez czosnku. Uwielbiają go wszystkie chyba kuchnie świata. Używamy go tyle, że kiedy trafiamy na przepis bez czosnku (może nie licząc cukierniczych), podchodzimy do niego z nieufnością.

Rzeczywiście, czosnek to przyprawa niemal doskonała. Charakterystyczny w smaku, mocno gryzący i bardzo aromatyczny, zmienia dania bez wyrazu w ich przeciwieństwo. Doskonale smakuje surowy, ugotowany lub upieczony, sam lub w dziesiątkach zestawień. Przeważnie sięgamy po świeży czosnek kupowany w główkach. Jest jednak jeszcze jeden jego wariant – czosnek suszony.

ząbki czosnku

Więcej pieniędzy na jedzenie w więzieniach. Powód nie mieści się w głowie

Czosnek suszony

Po co w ogóle on istnieje – zastanawiają się niektórzy. Świeżego czosnku mamy mnóstwo, jest on też o wiele pełniejszy w smaku. Jednak ma on swoje zastosowania.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Suszony czosnek jest doskonały w marynatach. Idealnie podchodzi także do sosów czy dressingów sałatkowych. Ostatecznie po ususzeniu, które wydobywa z przyprawy umami, a nieco tłumi ostrość, jest też bardziej „przyjazny dla użytkownika”, a także jego otoczenia, w tym osoby, która śpi z nim w łóżku.

czosnek obrany

Czy czosnek granulowany jest zdrowy

Powodem nieufności wobec granulowanego wariantu przyprawy jest fakt, że jest… przyprawą właśnie. Jako taka jest przetworzona i zapakowana. Czy obawy te są uzasadnione?

Rzut oka na opakowanie pokazuje, że czosnek nie bardzo kwalifikuje się do kategorii przetworzonych produktów spożywczych. Technicznie rzecz biorąc – tak, w końcu suszenie czy też liofilizowanie (odmiana suszenia przez zamrożenie) można nazwać przetwarzaniem żywności. Jednak skład – sto procent czosnku – pozostaje bez zmian. Nie ulegają im też właściwości zdrowotne produktu.

czosnek suszony

Jak stosować czosnek suszony

W procesie suszenia aromatyczny składnik czosnku – allina (allium to łacińska nazwa przyprawy) zmienia się w allicynę. Ta druga jest o wiele mniej aromatyczna. Jednak pod względem właściwości zdrowotnych – traci bardzo niewiele.

Suszony czosnek można więc stosować zamiennie ze świeżym. Przyjmijmy przelicznik: ½ łyżeczki granulowanego jako odpowiednik ząbka świeżego czosnku. Można też w sklepach rozejrzeć się za czosnkiem… bezzapachowym. To suplement diety, który można łykać na wzmocnienie.

Wypróbuj też przepis na placki z serkiem wiejskim i przeczytaj o zwiększeniu nakładów na jedzenie w więzieniach.

przyprawy