Smakosze.pl Przepisy Połącz ziemniaki z pieczarkami i zapiecz w piekarniku. Okrasa podzielił się przepisem na najlepszą zapiekankę na świecie, palce lizać
Screen filmu na kanale Dekoratorka na YouTube

Połącz ziemniaki z pieczarkami i zapiecz w piekarniku. Okrasa podzielił się przepisem na najlepszą zapiekankę na świecie, palce lizać

24 listopada 2020
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Ziemniaki na obiad najczęściej pojawiają się pod postacią dodatku do dania głównego, a nie samodzielnej potrawy. Traktowane po macoszemu kartofle, nieczęsto mają okazję do pokazania swojego pełnego potencjału.

Zapiekanka to doskonały sposób na zakochanie się w nich na nowo. Bez zbędnych dodatków i góry mięsa, ziemniaki oferują nam to, co w nich najlepsze.

Ziemniaki i pieczarki - połączenie idealnie

Nie każdy posiłek, który w ciągu dnia spożywamy, musi być oparty na mięsie. Wszyscy czasem miewamy ochotę na lżejsze, bardziej lekkostrawne potrawy. Zapiekanka ziemniaczana w takich sytuacjach jest wręcz nieoceniona.

Miłośnikom mięsa może jednak brakować charakterystycznego posmaku, który wzmaga doznania i uczucie sytości. I tu właśnie na scenę wkraczają pieczarki.

Pieczarki, jak wiele innych grzybów są nośnikami smaku "umami", w który jest bogate mięso. Ta cecha sprawia, że zapiekanka nawet bez dodatku mięsa smakuje wybornie.

Przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną

Zapiekanka ziemniaczana może pełnić funkcję także posiłku na poprawę humoru. Duża ilość sera, pyszny sos i zarumienione ziemniaki to przecież definicja kulinarnego szczęścia.

Do jej przygotowania nie są wymagane wymyślne składniki, a sam proces jest bajecznie prosty. Bez problemu wykonasz go samodzielnie, bądź z drobną pomocą swoich pociech.

Potrzebujesz:

  • kilogram ziemniaków

  • opakowanie pieczarek

  • 500 ml śmietanki 30%

  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • majeranek

  • świeży rozmaryn

  • odrobina oleju

  • masło

  • twardy, włoski ser np.: grana padano

  • sól, pieprz

Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanej patelni z rozgrzanym masłem, solą i pieprzem. Gdy cała woda odparuje , dodajemy drobno pokrojoną cebulę, olej z pomidorów (1 łyżkę) i rozmaryn.

Ziemniaki kroimy w plasterki i zalewamy śmietanką. Garnek z ziemniakami i śmietanką stawiamy na palniku i dodajemy kolejno: czosnek, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Całość gotujemy do zgęstnienia masy.

Do garnka wrzucamy pietruszkę oraz majeranek, a następnie zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Pieczemy przez 60 min w temperaturze 180 stopni.

Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Dekoratorka, który znajdziecie na platformie YouTube.

Źródło: lidl.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy