Smakosze.pl Przepisy Ziemniaki pieczone z brokułami - smakowity dodatek do obiadu
canva/ ALLEKO

Ziemniaki pieczone z brokułami - smakowity dodatek do obiadu

7 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ziemniaki pieczone z brokułami to niezwykle smakowity dodatek do obiadu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, z rybami oraz daniami z grilla. Ziemniaki pieczone z brokułami pod serową chmurką sprawią, że potrawa ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować niezwykle smaczny dodatek do obiadu w zaledwie 30 minut.

Ziemniaki pieczone z brokułami są świetną alternatywą dla klasycznych, gotowanych ziemniaków. Pieczone w mundurkach zyskują wyjątkowy smak, podobny do ziemniaków z ogniska, które wszyscy uwielbiamy. Różyczki brokuła urozmaicają potrawę i doskonale łączą się z roztopionym serem.

Do przygotowania ziemniaków pieczonych z brokułami możesz użyć delikatniejszego sera, np. parmezanu lub klasycznej goudy. Osobiście polecam jednak cheddar, ponieważ znacznie podbija smak potrawy i doskonale łączy się z ziemniakami i brokułem. Aby ziemniaki nie były suche w środku, włóż do nich łyżkę masła o 82% zawartości tłuszczu. Margaryna lub mniej tłuste masło zepsują smak potrawy.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i niecodzienny dodatek do drugiego dania - tu znajdziesz przepis na ziemniaki zapiekane z kefirem , czosnkiem, serem i pietruszką.

Przepis na ziemniaki pieczone z brokułami, czyli smakowity dodatek do obiadu

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże ziemniaki

  • świeży brokuł

  • czerwona cebula

  • 200 g cheddara lub parmezanu

  • 4 łyżki masła

  • sól, pieprz

Jak przygotować ziemniaki pieczone z brokułami?

Ziemniaki w mundurkach umyj i gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Brokuł podziel na malutkie różyczki i obgotuj 5-7 minut tak, aby były al dente.

Ziemniaki wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, delikatnie natnij, wyjmij część miąższu, włóż łyżkę masła, drobno pokrojone różyczki brokułu, oprósz solą, pieprzem, posyp startym serem. Całość skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz 20 minut.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy