Smakosze.pl
Zapiekanka ziemniaczana

canva.com/c12, Getty Images

Swojskie ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zapiekane ziemniaki z kefirem i serem są przepysznym daniem obiadowym, który syci na długie godziny i jest łatwy w gotowaniu. Dużą zaletą jest również łatwość przygotowania. Dodając do ziemniaków inne składniki, można stworzyć wiele różnych wersji.

Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najlepszych sposobów na szybki i mało wymagający posiłek. Nie ma konieczności zbyt długiego gotowania, a sama obróbka składników również zajmuje minimalnie mało czasu.

Zazwyczaj do zapiekanek dodaje się śmietanę, jednak zawiera ona ogromną ilość kalorii. Użycie kefiru pozwala nie tylko ograniczyć kaloryczność - nabiał ten nadaje całości lekko kwaskowego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zapiekane ziemniaki z kefirem

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 12 ziemniaków

  • pół szklanki kefiru

  • 1 cebula

  • olej

  • 4 ząbki czosnku

  • pół szklanki żółtego sera

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków ze skórki. Gdy każdy kartofel zostanie obrany, pokrój je w plasterki o grubości 1,5-2 cm. Pokrojone ziemniaki ułóż na w naczyniu żaroodpornym, który uprzednio został natłuszczony.

Muszki owocówki na cytrynie

Jak pozbyć się muszek owocówek?

CZYTAJ DALEJ

Obierz cebulę i pokrój ją w półtalarki. Smaż kilka minut na patelni z olejem, aż zmięknie i delikatnie skarmelizuje się. Następnie ułóż ją na ziemniakach. Kefir wymieszaj z siekanym czosnkiem, tartym serem, solą i pieprzem.

Zalej kefirem kartofle oraz cebulę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Przed podaniem posyp zapiekankę siekaną natką pietruszki.

Zapiekanka

Źródło: canva.com/ivanmateev, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >