Ziemniaki pieczone z kminkiem. Pełen smaku dodatek do obiadu
Zwykle gotujesz ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich uniwersalnym dodatkiem w nowej odsłonie. Ziemniaki pieczone są jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne. Warzywo zapiecz z kminkiem, będzie świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich.
Ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Gotowane podajemy z koperkiem lub szczypiorkiem, ale lubimy też frytki i ziemniaki z piekarnika. Dziś proponujemy Wam ziemniaki pieczone z kminkiem. Są niezwykle aromatyczne i smaczne.
Ziemniaki pieczone z kminkiem są dodatkiem, który przygotujesz w kilka minut. Potrzebują jednak ok. 40 minut pieczenia. Będą miękkie, lekko chrupiące z zewnątrz i przede wszystkim bardzo aromatyczne. Kminek doskonale podkręci też smak kultowego dodatku do obiadu. Ziemniaki przeznaczone do pieczenia dokładnie umyj i wyszoruj. Obierz je tylko wtedy, gdy mają grubszą skórkę. Upieczone w mundurkach smakują o wiele lepiej niż ziemniaki obrane i wstawione do piekarnika.
Ziemniaki pieczone z kminkiem. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Składniki:
-
5 ziemniaków
-
kminek
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak przyrządzić pieczone ziemniaki? Kminek doda im charakteru
Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj. Pokrój w ósemki. Blachę wysmaruj oliwą. Ziemniaki włóż do miski, oprósz solą, pieprzem, kminkiem. Wlej łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz około 40 minut.
Pomysł na smaczny dodatek do obiadu? Frytki z batatów pieczone w piekarniku. Przygotuj również ziemniaki pieczone w greckim stylu z aromatycznymi przyprawami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gessler pokazała jak robi świąteczne śledzie. Oprócz oleju i cebuli stawia na wyjątkowy sos
-
Żadnej mąki ani jajek. Z 1 dodatkiem zrobisz najlepsze placki ziemniaczane. Złociste i chrupiące
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama