Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj 2 wyraziste dodatki i oblej nimi ziemniaki. Nie ma lepszej przekąski sylwestrowej
canva/dashu83

Wymieszaj 2 wyraziste dodatki i oblej nimi ziemniaki. Nie ma lepszej przekąski sylwestrowej

29 grudnia 2022

Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem będą doskonałą przekąską na Sylwestra. Dzięki dwóm lubianym dodatkom są wyraziste w smaku, a dodatkowo po upieczeniu nabierają przyjemnej chrupkości. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?

Przekąska z ziemniaków na Sylwestra będzie w sam raz. Smaczna, prosta i sycąca propozycja z pewnością uprzyjemni czekanie na północ i sprawi, że będziecie mieli siłę na zabawę. Podana w towarzystwie świeżych kotletów i surówek będzie też doskonała na obiad. Musicie skosztować.

Przepis na ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 70 ml oleju rzepakowego

  • 20-30 g musztardy delikatesowej lub innej łagodnej

  • 2-3 cm kawałek chrzanu lub 10-15 g chrzanu ze słoika

  • szczypta kurkumy dla koloru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem? Znamy prosty patent

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Oczyszczone warzywo kroimy na mniejsze kawałki — najlepiej na ćwiartki lub ósemki. W niewielkim naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy oraz olej, musztardę i chrzan.

Przygotowaną w ten sposób marynatą polewamy ziemniaki i dokładnie je mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie przekąskę z ziemniaków na Sylwestra pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 50 minut. Podajemy na ciepło posypaną posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite przekąski i przystawki sylwestrowe. Spróbujcie koniecznie znakomitej sałatki gyros . Być może spodoba wam się także zestaw trzech prostych przysmaków z pieca .

Pyszna przekąska z ziemniaków na sylwestra
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy