Zimowy jabłecznik z bakaliami
Jabłecznik jest doskonałym ciastem owocowym, które potrafi umilić niejedno spotkanie. Delikatny kruchy placek wypełniony jabłkami warto przyrządzić z dodatkiem siekanych migdałów i rodzynek, a nabierze nieco zimowego charakteru i delikatnej słodyczy. Skusicie się?
Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować wyborną szarlotkę bez pieczenia i zdradzaliśmy, jak jabłecznik przyrządza siostra Anastazja . W nowej odsłonie tego smacznego wypieku do kwaśnych jabłek dodamy rodzynek i migdałów. Dzięki nim nadzienie będzie nieco słodsze i będzie miało bogatszą teksturę. Spróbujcie go koniecznie.
Przepis na smaczny jabłecznik z bakaliami
Składniki na ciasto:
-
1 jajo
-
2 szklanki mąki krupczatki
-
3/4 szklanki cukru pudru
-
160 g masła
Składniki na masę jabłkową:
-
3 duże kwaśne jabłka np. antonówki
-
pół szklanki migdałów w słupkach
-
pół szklanki rodzynek sułtańskich
-
2 łyżki cukru pudru
-
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodajemy mąkę i jajo. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i owijamy ja folią spożywczą. Masę schładzamy w lodówce przez minimum godzinę (można dłużej).
Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w plasterki i łączymy z bakaliami oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy je na bok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części i pierwszą z nich rozwałkowujemy. Wykładamy nim zabezpieczoną papierem do pieczenia średnią tortownicę, tak aby brzegi były podwinięte do góry o około 4 centymetry.
Na cieście układamy jabłka z bakaliami. Druga część chłodnej kuli również rozwałkowujemy i umieszczamy na nadzieniu. Brzegi ciasta delikatnie dociskamy do boków, a następnie tortownicę umieszczamy w piekarniku.
Pieczemy przez 45 - 50 minut lub nieco dłużej. Ciasto będzie gotowe, gdy wierzch się zarumieni, a masa zacznie odchodzić od boków formy. Wypiek studzimy na kratce. Przed podaniem wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
źródło: canva/Mallivan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: 365 obiadów na polskim stole. Na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz Romana Chojnacka