Smakosze.pl Produkty Zjedli ogórki, a później pojawiły się groźne objawy. Setki osób w szpitalu
Fot. Canva/privetik

Zjedli ogórki, a później pojawiły się groźne objawy. Setki osób w szpitalu

17 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Trwa niebezpieczna dla zdrowia epidemia w USA. Amerykańska agencja kontrolująca między innymi żywność przedstawiła dane, według których przyczyną zachorowań mogą być skażone ogórki. Bakteria jest śmiertelnie groźna i aż dziwi, że znalazła się w tym warzywie.

Epidemia w USA

Agencja Centers for Disease Control and Prevention podała informację, że w 31 stanach blisko 500 osób zachorowało na Salmonellę. Instytucja wraz z organizacją Food and Drugs Administration , która kontroluje żywność,  natychmiastowo zajęły się sprawą i wykazały, że epidemia w USA została wywołana przez produkty od dwóch producentów żywności .

Sytuacja jest poważna, ponieważ w szpitalu 125 osób jest hospitalizowanych. Agencja twierdzi, że przypadków zachorowań może być znacznie więcej, ale nie wszyscy rozpoznali u siebie objawy i nie zgłosiło się do lekarzy.

salmonella.jpg
Fot. Canva/Science Photo Library
Weź twaróg, dodaj jajka i wymieszaj widelcem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Czy winne są skażone ogórki?

Lekarzy oraz odpowiadających za kontrolę jakości i przeciwdziałanie chorób urzędników od razu zastanowiło, skąd tak masowe zachorowanie na bakterię Salmonella. Wspomniana kontrola wskazała także, że winne są skażone ogórki. To właśnie w nich znaleziono największe stężenie bakterii, która prowadzi do przykrych dolegliwości trawiennych.

Salmonella w ogórkach a objawy

Zarażenie bakterią Salmonelli jest niebezpieczne, ponieważ może prowadzić do odwodnienia, a nawet do zakażenia ogólnoustrojowego. Objawia się ona przede wszystkim wysoką gorączką, biegunką oraz silnymi skurczami żołądka . Do zakażenia dochodzi jednak po kilku dniach od spożycia skażonego jedzenia.

Jeżeli zauważysz u siebie takie objawy, koniecznie udaj się do lekarza. Z odpowiednimi lekami szybko wrócisz do pełni sił. Leczenie trwa od 4 do 7 dni.

Sprawdź także, co zrobić z jajek i twarogu oraz poznaj przepis na doskonałą paprykę .

ogórki.jpg
Fot. Canva/sergeyryzhov
Kiszona kapusta wyjdzie za każdym razem. Trzymaj się 2 zasad
Pakuję paprykę do słoika i wlewam musztardową zalewę. Zimą dostaję za nią podziękowania
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy