Nikt mi nie wierzy, że sama robię to ciasto. Latem podaję je co weekend
Ciasto, które chcę polecić, zachwyca wyglądem i smakiem. Prezentuje się bajecznie na stole, a do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik. Jagodowy i orzeźwiający smak wyróżniają to pyszne ciasto spośród innych.
Ciasto najlepsze na długi weekend
Marzy ci się pyszne ciasto? Chcesz zaskoczyć rodzinę i gości? W takim razie poznaj przepis, który to umożliwi. Często z niego korzystam i bardzo go sobie chwalę. Każdy, kto zobaczy i spróbuje tego deseru, nie wierzy, że sama go przygotowuję. I to bez użycia piekarnika!
Do zrobienia ciasta potrzebuję herbatników, z których przygotowuję spód. Potem znakomity krem z dżemem jagodowym. Całość trafia do lodówki, a po wyjęciu ciasto przynosi ochłodę w upalne dni i smakuje, że palce lizać. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Immer Appetitlich. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Ścieram na tarce i dodaję do placków z cukinii. Wszyscy kręcili nosem, a teraz błagają o dokładkiJak przygotować ciasto z herbatników i kremu?
Składniki:
- 8 g żelatyny
- 50 ml wody
- 5 łyżek cukru
- 100 g herbatników
- 50 g masła
- 300 g serka śmietankowego
- 5 łyżek jogurtu
- ½ łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 170 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki dżemu jagodowego
Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia żelatyny w wodzie i odstaw. Herbatniki zblenduj i wsyp do miski. Wlej roztopione masło i wymieszaj. Przełóż do formy 18 cm. Ubij spodem szklanki i wstaw do lodówki. Serek włóż do miski, wlej sok z cytryny i aromat waniliowy.
Składniki wymieszaj. Cześć kremu połącz z podgrzaną żelatyną i wlej do pozostałej części kremu. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej śmietankę i połącz składniki. Krem podziel na dwie części. Do jednej z nich dołóż dżem jagodowy i wymieszaj.
Ciasto pyszne i efektowne na długi weekend
Teraz wyjmij formę z herbatnikowym spodem z lodówki. Wlewaj na przemian krem bez dżemu z kremem z dżemem. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie deser możesz podawać. Będzie smakował z dodatkiem dżemu jagodowego.
Ciasto wygląda niezwykle efektowanie na stole. Kusi warstwami śmietanowymi i jagodowymi. Jest delikatne i przynosi tak potrzebną ochłodę w gorące dni. Dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. U mnie stał się hitem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować mielone w nieco inny sposób niż zwykle.Polecaliśmy sposób na najprostszą surówkę z selera.