Pakuję paprykę do słoika i wlewam musztardową zalewę. Zimą dostaję za nią podziękowania
Co roku oprócz tradycyjnych ogórków, cukinii i buraczków, przygotowuję paprykę na zimę. Moi domownicy uwielbiają szczególnie tą w chorwackim stylu. Aromatyczna musztardowa zalewa wspaniale podkreśla smak tego warzywa. Danie doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs.
Papryka na zimę obok ogórków i pomidorów
Papryka jest jednym z tych warzyw, których nie może zabraknąć w naszej zimowej spiżarni. Obok tej popularnej konserwowej, warto skusić się i spróbować tą w zalewie musztardowej. Jest wręcz idealnym dodatkiem do mięsa lub kanapek. Tym daniem z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. Co potrzeba do jej przygotowania? Zdradzamy poniżej!
Ścieram na tarce i dodaję do placków z cukinii. Wszyscy kręcili nosem, a teraz błagają o dokładkiPapryka na zimę w chorwackim stylu
Lista składników na paprykę po chorwacku:
- 10 sztuk czerwonej papryki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- kilka ziaren kolorowego pieprzu w zależności od naszych preferencji smakowych
- 4 liście laurowe
- mały słoik łagodnej musztardy - 240 g
- pół szklanki oleju słonecznikowego
Jak zrobić paprykę na zimę?
Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w wąskie paski. Wymieszaj szklankę octu, szklankę wody, sól i pieprz. Włóż pokrojoną paprykę do powstałej zalewy i od momentu zagotowania, gotuj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przecedź paprykę i pozostaw ją do ostudzenia. Wodę wylej.
W tym czasie wymieszaj ze sobą musztardę z olejem. Następnie dodaj do niej ostudzoną paprykę. Całość jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Przetwory nie wymagają pasteryzacji. Smacznego! Podobny przepis znajdziecie na You Tube na kanale Smaczny.tv, z którego pochodzą powyższe zdjęcia.
Polecamy również przepis na pomidory ze słoika. Znajdziecie go tutaj.