Złap za ogórka i wbij w niego igłę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal
Czy wiesz, co się stanie, gdy ogórka nakłujesz igłą? Warto się o tym samemu przekonać. Już wkrótce efekt pysznie zaskoczy. Wrócisz do tego triku szybciej, niż myślisz.
Ogórek i igła, czyli trik w kuchni
Kiszenie ogórków to już niemal polska tradycja narodowa. Uwielbiamy smak kiszonych ogórków . Chętnie podajemy je o obiad, robimy z nich smaczne surówki i przegryzamy do kanapki. Smakują zawsze i wszędzie. Dlatego teraz warto sięgnąć nie tylko po ogórki , ale też po igłę.
Trzeba ją wbić w warzywo i to kilkukrotnie. Czynność może dziwić, ale dzięki temu trikowi sól szybciej wnika w ogórki i dochodzi o przyspieszenia procesu kiszenia . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri2. Stamtą pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić kiszone ogórki?
Składniki:
- 2 ½ kg ogórków
- ½ łyżeczki pieprzu na każdy słoik
- łyżeczką pokrojonego czosnku
- liście laurowe
- 1 łyżka cukru na słoik
- 2 łyżki soli peklowej na każdy słoik
- 1 szklanka octu na każdy słoik
- po 1 plasterku cytryny na wierzch ogórków
- kilka gałązek natki pietruszki na słoik
Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od przełożenia ich do naczynia i zalanie zimną wodą oraz octem. Potem wodę z octem wylej, weź igłę i kilkukrotnie nakłuj każdego ogórka. Odetnij ogonki z warzyw. Czosnek wrzuć do słoików, dołóż pieprz czarny i liście laurowe.
Ogórki układaj pionowo, jeden obok drugiego w słoikach . Następnie wsyp cukier, sól peklową, ocet i połóż po plasterku cytryny na ogórkach w każdym słoiku. Dołóż natkę pietruszki i zalej ogórki wrzącą wodą. Słoiki zakręć, przykryj ręcznikiem i będą już ukiszone po 5 dniach.
Trik idealny do kiszenia ogórków
Trik z wykorzystaniem igły i nakłuciu nią ogórków daje wspaniały efekt w kuchni. Ogórki szybciej się kiszą i już po 5 dniach nadają się do zjedzenia. Po jednym dniu widać jak warzywa zmieniają kolor w słoiku. Kiszone ogórki z dodatkiem octu, czosnku, natki pietruszki i cytryny zachwycają smakiem.
Będą pasować do dań obiadowych i surówek. Są wyraziste w smaku, kwaśne i szybkie w przygotowaniu. Dlatego warto wykorzystać ten trik we własnej kuchni . Nakłucie ogórków pozwoli szybciej cieszyć się smakiem kiszonki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne i efektowne mikołajkowe pomidory na Boże Narodzenie. Radziliśmy, jakiej cebuli nie jeść, bo jest toksyczna.