Smakosze.pl Przepisy Złap za ogórka i wbij w niego igłę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Złap za ogórka i wbij w niego igłę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

21 listopada 2024

Czy wiesz, co się stanie, gdy ogórka nakłujesz igłą? Warto się o tym samemu przekonać. Już wkrótce efekt pysznie zaskoczy. Wrócisz do tego triku szybciej, niż myślisz.

Ogórek i igła, czyli trik w kuchni

Kiszenie ogórków to już niemal polska tradycja narodowa. Uwielbiamy smak kiszonych ogórków . Chętnie podajemy je o obiad, robimy z nich smaczne surówki i przegryzamy do kanapki. Smakują zawsze i wszędzie. Dlatego teraz warto sięgnąć nie tylko po ogórki , ale też po igłę.

Trzeba ją wbić w warzywo i to kilkukrotnie. Czynność może dziwić, ale dzięki temu trikowi sól szybciej wnika w ogórki i dochodzi o przyspieszenia procesu kiszenia . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri2. Stamtą pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

ogórki
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Moja mama co roku podaje tę sałatkę na Andrzejki. Znika ze stołu jako pierwsza

Jak zrobić kiszone ogórki?

Składniki:

  • 2 ½  kg ogórków
  • ½ łyżeczki pieprzu na każdy słoik
  • łyżeczką pokrojonego czosnku
  • liście laurowe
  • 1 łyżka cukru na słoik
  • 2 łyżki soli peklowej na każdy słoik
  • 1 szklanka octu na każdy słoik
  • po 1 plasterku cytryny na wierzch ogórków
  • kilka gałązek natki pietruszki na słoik

Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od przełożenia ich do naczynia i zalanie zimną wodą oraz octem. Potem wodę z octem wylej, weź igłę i kilkukrotnie nakłuj każdego ogórka. Odetnij ogonki z warzyw. Czosnek wrzuć do słoików, dołóż pieprz czarny i liście laurowe.

Ogórki układaj pionowo, jeden obok drugiego w słoikach . Następnie wsyp cukier, sól peklową, ocet i połóż po plasterku cytryny na ogórkach w każdym słoiku. Dołóż natkę pietruszki i zalej ogórki wrzącą wodą. Słoiki zakręć, przykryj ręcznikiem i będą już ukiszone po 5 dniach.

Trik idealny do kiszenia ogórków

Trik z wykorzystaniem igły i nakłuciu nią ogórków daje wspaniały efekt w kuchni. Ogórki szybciej się kiszą i już po 5 dniach nadają się do zjedzenia. Po jednym dniu widać jak warzywa zmieniają kolor w słoiku. Kiszone ogórki z dodatkiem octu, czosnku, natki pietruszki i cytryny zachwycają smakiem.

Będą pasować do dań obiadowych i surówek. Są wyraziste w smaku, kwaśne i szybkie w przygotowaniu. Dlatego warto wykorzystać ten trik we własnej kuchni . Nakłucie ogórków pozwoli szybciej cieszyć się smakiem kiszonki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne i efektowne mikołajkowe pomidory na Boże Narodzenie. Radziliśmy, jakiej cebuli nie jeść, bo jest toksyczna.

ogórki
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Weź do ręki i zawiń w nie farsz. Krokiety zrobisz 2 razy szybciej
Bosacka złapała za masło i wyjawiła całą prawdę. Nie mieści się w głowie, Polacy je kochają
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy