Smakosze.pl Przepisy Zmiel 3 rodzaje mięsa i wsadź do słoików. Każdy powinien znać ten patent, jest niesamowity
YouTube/@SchnellerKoch1

Zmiel 3 rodzaje mięsa i wsadź do słoików. Każdy powinien znać ten patent, jest niesamowity

2 grudnia 2023

Zaopatrzcie się w 3 rodzaje mięsa i zmielcie je. Gdy trafią do słoików, to już niebawem będziecie się cieszyć smakiem wyjątkowego przysmaku. Polecamy patent, który każdy powinien znać. Przyda się w kuchni każdego smakosza.

3 rodzaje mięsa i smakołyk gotowy

Mięso często gości na stołach Polaków. Przyrządzamy je na obiad, ale nie tylko. Wiele osób chętnie sięga po kanapki z kiełbasą na śniadanie lub kolację . Zapewne zwykle taką kiełbasę kupujecie w sklepie.

Warto jednak przyrządzić ją samodzielnie. Smak takiej kiełbasy jest dużo lepszy od tej kupnej. Produkt jest świeży, pyszny i co najważniejsze, własnej roboty. Jednak, jak przyrządzić taką kiełbasę domowej roboty? To nie jest wcale trudne. Potrzebujemy 3 rodzajów mięsa, słoików i trzykrotnej pasteryzacji.

kiełbasa ze słoika
YouTube/@SchnellerKoch1
Postna choinka z ciasta francuskiego była ozdobą zeszłorocznej Wigilii. Zrobiłem ją w kwadrans

Jak zrobić kiełbasę ze słoików?

Składniki:

  • 1 ½ kg łopatki wieprzowej
  • 900 g boczku wieprzowego
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 220 ml wrzącej wody
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • pieprz czarny
  • na każdy kg mięsa 17 g soi
  • 35 g żelatyny

Przyrządzenie kiełbasy ze słoików zaczynamy od usunięcia skórki z boczku i pokrojenia mięsa. Następnie mielimy je, przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Przygotowujemy też zalewę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i wsypujemy 35 g żelatyny. Od razu mieszamy i wlewamy do mięsa w misce.

Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i przygotowujemy wyparzone słoiki. Wkładamy do nich mięso i zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki. Zalewamy je wodą do ¾ wysokości słoików. Dodajemy łyżkę octu i gotujemy 90 minut. Po upływie tego czasu słoiki zostawiamy w garnku na dobę.

Kiełbasę ze słoików pasteryzuj trzy razy

Następnie znów pasteryzujemy słoiki przez 60 minut i znów pozostawiamy do ostygnięcia na dobę. Po upływie tego czasu należy trzeci raz doprowadzić do pasteryzacji. Słoiki gotujemy 60 minut i zostawiamy do ostygnięcia.

Tak przyrządzona kiełbasa będzie smacznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, czy naleśników . Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo aromatyczna. Taki domowy wyrób będzie cieszył się powodzeniem wielu smakoszy. Pisaliśmy o daniu z kiełbasą od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na leczo d Karola Okrasy.

kiełbasa ze słoika
YouTube/@SchnellerKoch1

Źródło: YouTube/@SchnellerKoch1

Nie barszcz, nie grzybowa, nawet nie siemieniotka. Jaka jest najbardziej oryginalna polska zupa wigilijna
Natalia robi najlepszą marynatę do śledzi. Tysiące komentarzy pod jej przepisem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy