Zmiel 3 rodzaje mięsa i wsadź do słoików. Każdy powinien znać ten patent, jest niesamowity
Zaopatrzcie się w 3 rodzaje mięsa i zmielcie je. Gdy trafią do słoików, to już niebawem będziecie się cieszyć smakiem wyjątkowego przysmaku. Polecamy patent, który każdy powinien znać. Przyda się w kuchni każdego smakosza.
3 rodzaje mięsa i smakołyk gotowy
Mięso często gości na stołach Polaków. Przyrządzamy je na obiad, ale nie tylko. Wiele osób chętnie sięga po kanapki z kiełbasą na śniadanie lub kolację . Zapewne zwykle taką kiełbasę kupujecie w sklepie.
Warto jednak przyrządzić ją samodzielnie. Smak takiej kiełbasy jest dużo lepszy od tej kupnej. Produkt jest świeży, pyszny i co najważniejsze, własnej roboty. Jednak, jak przyrządzić taką kiełbasę domowej roboty? To nie jest wcale trudne. Potrzebujemy 3 rodzajów mięsa, słoików i trzykrotnej pasteryzacji.
Jak zrobić kiełbasę ze słoików?
Składniki:
- 1 ½ kg łopatki wieprzowej
- 900 g boczku wieprzowego
- 250 g surowego wędzonego boczku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 220 ml wrzącej wody
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki mielonego kopru włoskiego
- 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku
- pieprz czarny
- na każdy kg mięsa 17 g soi
- 35 g żelatyny
Przyrządzenie kiełbasy ze słoików zaczynamy od usunięcia skórki z boczku i pokrojenia mięsa. Następnie mielimy je, przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Przygotowujemy też zalewę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i wsypujemy 35 g żelatyny. Od razu mieszamy i wlewamy do mięsa w misce.
Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i przygotowujemy wyparzone słoiki. Wkładamy do nich mięso i zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki. Zalewamy je wodą do ¾ wysokości słoików. Dodajemy łyżkę octu i gotujemy 90 minut. Po upływie tego czasu słoiki zostawiamy w garnku na dobę.
Kiełbasę ze słoików pasteryzuj trzy razy
Następnie znów pasteryzujemy słoiki przez 60 minut i znów pozostawiamy do ostygnięcia na dobę. Po upływie tego czasu należy trzeci raz doprowadzić do pasteryzacji. Słoiki gotujemy 60 minut i zostawiamy do ostygnięcia.
Tak przyrządzona kiełbasa będzie smacznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, czy naleśników . Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo aromatyczna. Taki domowy wyrób będzie cieszył się powodzeniem wielu smakoszy. Pisaliśmy o daniu z kiełbasą od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na leczo d Karola Okrasy.
Źródło: YouTube/@SchnellerKoch1