Smakosze.pl Produkty Znajoma kasjerka wyjawiła, czemu otwiera opakowanie jajek przed skasowaniem. O takim powodzie bym nie pomyślała
Canva/ Proxima Studio

Znajoma kasjerka wyjawiła, czemu otwiera opakowanie jajek przed skasowaniem. O takim powodzie bym nie pomyślała

2 września 2023

Każda grupa zawodowa ma swoje zadania do wykonania i czynności, które postronnym obserwatorom mogą wydawać się, co najmniej dziwne. Tak też jest z kasjerami. Otwierają oni opakowanie jajek przed skasowaniem. Jednak nie z tego powodu, o którym myślisz.

Jajka, czyli produkt z marketu

Jajka są doskonałym źródłem białka i wielu witamin. Oprócz tego są smaczne i pożywne, dlatego bardzo często podawane są na śniadanie. Stanowią też składnik wielu dań i deserów. Gdzie kupujemy jajka?

Wiele osób kupuje swojskie jajka, bo te uchodzą za najbardziej wartościowe. Jednak bardzo często jajka kupujemy w supermarketach. Wówczas przy kasie kasjerka otwiera opakowanie. Sądzimy, że sprawdza, czy jajka są całe. Znajoma uświadomiła mi jednak, o co naprawdę chodzi.

jajka
Canva/Leung Cho Pan
Przywiozłam z Kujaw przepis na kapuśniak. 1 szczegół sprawia, że jest lepszy od pozostałych

Jajka i kasjerka, czyli o co chodzi?

Po co kasjerki otwierają opakowania jajek podczas kasowania produktów? Okazuje się, że sprawdzają, czy jajka z opakowania nie zniknęły, czyli po prostu, czy inne produkty nie zostały ukradzione. Złodzieje pozbywają się jajek i do opakowania po nich wkładają inne, cenniejsze produkty.

Jest to zuchwała metoda na kradzież. Dlatego kadra kierownicza nakazała kasjerom sprawdzanie każdorazowo opakowań z jajkami. W ostatnich latach znacząco wzrosły kradzieże produktów pierwszej potrzeby w sklepach . W niektórych marketach klipsy alarmujące były zakładane nawet na masło i szynkę.

Jajka, czyli wybór koloru

Czasem zdarza się też tak, że niektórzy klienci przekładają jajka z opakowania, bo chcą kupić jajka tylko w jednym określonym kolorze . Pozbywają się np. tych w białej skorupce, bo uważają, że jajka o ciemniejszej skorupce są bardziej wartościowe. To powoduje, że część jajek pozostaje bez swojego opakowania i trafia do kosza.

Jednak kolor skorupki nie świadczy o wartości jajka. Wynika z upierzenia kury, a to może mieć rozmaite kolory. Lepiej więc nie przekładać jajek z opakowań. Warto pamiętać, że gdy kasjer otwiera opakowanie z jajkami, to sprawdza, czy nie doszło do kradzieży lub innych naruszeń zasad sklepu. Pisaliśmy o tym, które żółtko jest zdrowsze. Opisywaliśmy też pewien paten po zakupie jajek.

jajko
Canva/Leung Cho Pan

Źródło: genialne.pl

Tę szarlotkę zrobisz bez piekarnika, wystarczy 30 min. To ulubiony deser w moim domu
Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na knedle ze śliwkami. Jego ciasto to mistrzostwo
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy