Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na knedle ze śliwkami. Jego ciasto to mistrzostwo
Śliwki są jednymi z najpopularniejszych polskich owoców sezonowych. Początek września to doskonały moment, żeby sięgnąć po nie i przygotować knedle ze śliwkami. Polecamy przepis od Tomasza Strzelczyka na to pyszne i delikatne danie. Jego ciasto to mistrzostwo.
Sezon na śliwki, czyli jedz je na zdrowie
Sezon na śliwki trwa do końca października. Te smaczne owoce kojarzą się ze schyłkiem lata i niezwykłą soczystością. Rozmaite odmiany śliwek słyną z bogactwa witamin. Jedzenie tych pysznych owoców dostarczy nam błonnika, potasu, wapnia, magnezu, czy beta-karotenu.
Śliwki zawierają mnóstwo antyoksydantów, chronią przed starzeniem się organizmu i mają właściwości antynowotworowe. Jedzenie śliwek dobroczynnie działa na układ trawienny i podnosi odporność. Polecamy znakomity przepis na knedle ze śliwkami od Tomasza Strzelczyka. Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni.
Poszedł do Biedronki i porównał ceny z tymi z reklamy. Nie mieści się w głowie, co odkryłJak zrobić knedle ze śliwkami od Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 6 dużych śliwek
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Do miski wkładamy twaróg i do niego dodajemy przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków. Widelcem łączymy te dwa składniki. Dodajemy jajko, mąkę, sól i odrobinę cukru. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
Deskę oprószamy mąką i dłonie moczymy w wodzie i robimy knedle. Robimy jakby kieszonkę z ciasta, wkładamy całą śliwkę bez pestki i zamykamy w cieście. Powstaje kulka, którą jeszcze wyrabiamy w dłoniach. Wykładamy na deskę, a czynność powtarzamy z kolejnymi knedlami.
Sos cynamonowy, czyli niebo w gębie
Gotujemy knedle w osolonej wrzącej wodzie. Wkładamy knedle łyżką cedzakową. Od momentu wypłynięcia knedli gotujemy je około 10 minut. Robimy sos cynamonowy na bazie śmietany.
Do śmietany dodajemy cynamon, cukier i dokładnie mieszamy. Można dodać cukru waniliowego. Knedle po ugotowaniu wyjmujemy na talerz i polewamy sosem. Ciasto jest niezwykle delikatne i pyszne dzięki połączeniu twarogu z ziemniakami. Pisaliśmy o przepisie siostry Anastazji na śliwki w occie. Podawaliśmy też recepturę na znakomite śliwki pod kruszonką.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA