Przywiozłam z Kujaw przepis na kapuśniak. 1 szczegół sprawia, że jest lepszy od pozostałych
Kapuśniak kujawski jest jedyny w swoim rodzaju. Dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej zupa zyskuje niesamowitego smaku i staje się sycąca. Idealnie sprawdzi się na jesienne chłody. Moja rodzina już o nią prosi.
Prosty przepis na kapuśniak kujawski
Zupy na mięsie rzadko goszczą na moim stole. Ta odsłona kapuśniaku jednak tak bardzo spodobała się moim bliskim, że nie mogłam im odmówić jej przygotowania. Wymagała nieco wysiłku, lecz było warto.
Składniki:
- 600 g wędzonych żeberek
- około 100 g boczku wędzonego
- 2 kawałki kiełbasy jałowcowej
- 800 g kapusty kiszonej
- 150 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 4 średnie ziemniaki
- 3 drobne marchewki
- 1 niewielka pietruszka
- 1 mały seler
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- smalec do podsmażania
Danie wymaga zebrania składników na wywar oraz smakowitych dodatków. Choć lista produktów jest długa, wykonanie nie jest wcale skomplikowane. Instrukcję podaję w dalszej części artykułu.
Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owocJak zrobić kapuśniak kujawski? Konieczna będzie kasza jęczmienna
Żeberka oraz oczyszczoną włoszczyznę umieszczam w dużym garnku. Wrzucam też ziele angielskie i liście laurowe, a następnie wszystko zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję, aż mięso zmięknie. Odcedzam uzyskany wywar, zachowując zarówno mięso, jak i jarzyny.
W osobnym garnku gotuję kiszoną kapustę. Zgrubnie posiekane warzywo wraz z sokiem podduszam przez kwadrans, co chwilę mieszając, by nie przywarło do dna naczynia. Odstawiam na bok.
Do garnka z wywarem wrzucam oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki bez skórki. Wsypuję też przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotuję do miękkości, a następnie wrzucam kapustę.
Po kolejnych 20 minutach dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz zrumieniony rozdrobniony boczek i kiełbasę. Dodaję też pokrojone warzywa i mięso z żeberek. Kapuśniak kujawski gotuję jeszcze do 10 minut. Doprawiam majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą.
Jak podawać kapuśniak kujawski?
Zupa powinna być spożywana na ciepło. Sama w sobie jest już niesamowicie sycąca, więc nie wymaga dodatków. Można ją wzbogacić o większą porcję ziół przed podaniem, jeśli chcecie, by była lżej strawna.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na rozgrzewające i sycące zupy. Sprawdźcie koniecznie aromatyczną pomidorową z czerwoną soczewicą. Być może polubicie też lekki krupnik bez mięsa.