Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród

Przywiozłam z Kujaw przepis na kapuśniak. 1 szczegół sprawia, że jest lepszy od pozostałych

1 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kapuśniak kujawski jest jedyny w swoim rodzaju. Dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej zupa zyskuje niesamowitego smaku i staje się sycąca. Idealnie sprawdzi się na jesienne chłody. Moja rodzina już o nią prosi.
 

Prosty przepis na kapuśniak kujawski

Zupy na mięsie rzadko goszczą na moim stole. Ta odsłona kapuśniaku jednak tak bardzo spodobała się moim bliskim, że nie mogłam im odmówić jej przygotowania. Wymagała nieco wysiłku, lecz było warto.

Składniki:
  • 600 g wędzonych żeberek
  • około 100 g boczku wędzonego
  • 2 kawałki kiełbasy jałowcowej
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 150 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 drobne marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • smalec do podsmażania

Danie wymaga zebrania składników na wywar oraz smakowitych dodatków. Choć lista produktów jest długa, wykonanie nie jest wcale skomplikowane. Instrukcję podaję w dalszej części artykułu.

Gotowanie wywaru na kapuśniak kujawski.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród
Ogórki kiszone z cytryną

Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owoc

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kapuśniak kujawski? Konieczna będzie kasza jęczmienna

Żeberka oraz oczyszczoną włoszczyznę umieszczam w dużym garnku. Wrzucam też ziele angielskie i liście laurowe, a następnie wszystko zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję, aż mięso zmięknie. Odcedzam uzyskany wywar, zachowując zarówno mięso, jak i jarzyny.

W osobnym garnku gotuję kiszoną kapustę. Zgrubnie posiekane warzywo wraz z sokiem podduszam przez kwadrans, co chwilę mieszając, by nie przywarło do dna naczynia. Odstawiam na bok.

Do garnka z wywarem wrzucam oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki bez skórki. Wsypuję też przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotuję do miękkości, a następnie wrzucam kapustę.

Po kolejnych 20 minutach dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz zrumieniony rozdrobniony boczek i kiełbasę. Dodaję też pokrojone warzywa i mięso z żeberek. Kapuśniak kujawski gotuję jeszcze do 10 minut. Doprawiam majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą.

Jak podawać kapuśniak kujawski?

Zupa powinna być spożywana na ciepło. Sama w sobie jest już niesamowicie sycąca, więc nie wymaga dodatków. Można ją wzbogacić o większą porcję ziół przed podaniem, jeśli chcecie, by była lżej strawna.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na rozgrzewające i sycące zupy. Sprawdźcie koniecznie aromatyczną pomidorową z czerwoną soczewicą . Być może polubicie też lekki krupnik bez mięsa .

Dodawanie kapusty do kapuśniaku po kujawsku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród
szarlotka

Tę szarlotkę zrobisz bez piekarnika, wystarczy 30 min. To ulubiony deser w moim domu

CZYTAJ DALEJ
knedle ze śliwkami

Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na knedle ze śliwkami. Jego ciasto to mistrzostwo

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >