Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę szarlotkę zrobisz bez piekarnika, wystarczy 30 min. To ulubiony deser w moim domu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.09.2023 11:05

Tę szarlotkę zrobisz bez piekarnika, wystarczy 30 min. To ulubiony deser w moim domu

szarlotka
Youtube/@szefowakuchni

Czy masz ochotę na pyszne ciasto bez pieczenia? Polecam przepis na szarlotkę, którą przygotujesz w pół godziny. Zrobisz to bez użycia piekarnika. W moim dom to ciasto bez pieczenia jest prawdziwym rarytasem i znika w mgnieniu oka. 

Ciasto bez pieczenia, czyli pysznie i szybko

Ciasto bez pieczenia polubią wszyscy, którzy chcą szybko zrobić pyszny deser. Przeważnie pieczenie ciast jest czasochłonne i wymaga sporo pracy w kuchni. Gdy brakuje ci czasu, to warto zrobić ciasto bez pieczenia. Tę pyszną szarlotkę polubią nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Sam czas przygotowywania tej szarlotki wynosi 30 minut. Spróbuj tego przepisu w swojej kuchni i ciesz się pysznym smakiem wyjątkowego ciasta bez pieczenia. Gwarantuję, że potrzebne będą dokładki. U mnie ta szarlotka znika błyskawicznie, bo to ulubiony deser w moim domu.

szarlotka
Youtube/@szefowakuchni
Poszedł do Biedronki i porównał ceny z tymi z reklamy. Nie mieści się w głowie, co odkrył

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Składniki:

  • 1 ½ kg jabłek
  • 120 ml wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 opakowania herbatników

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy wodę i jabłka smażymy około 2 min. Pamiętajmy o mieszaniu. Dodajemy galaretki cytrynowe, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 

Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fixy i nadal miksujemy . Przygotowujemy formę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki, wykładamy na nie jabłka i równomiernie rozprowadzamy. 

Szarlotka bez pieczenia, czyli palce lizać

Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników i jabłka. Potem znów herbatniki i masę śmietankową, którą równomiernie rozprowadzamy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta w formie. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki szarlotka jest gotowa do jedzenia. Polubią ją wszystkie łasuchy w każdym wieku. To ciasto bez pieczenia sprawdzi się jako pyszny deser podczas rodzinnego spotkania lub przyjęcia okolicznościowego. Pisaliśmy o pysznym cieście Kinder Bueno. Polecaliśmy ciasto, które uwielbiają dzieci. 

szarlotka
Youtube/@szefowakuchni

Źródło: Youtube/@szefowakuchni