Smakosze.pl Przepisy Znakomita pieczona brukselka z chrupiącym dodatkiem
canva/bhofack2

Znakomita pieczona brukselka z chrupiącym dodatkiem

20 lutego 2022

Brukselka potrafi przyprawić nas o szybsze bicie serca. Kojarzona z nieco gorzkawym smakiem mała kapustka będzie wyjątkowo smaczna, gdy upieczecie ją z orzechami arachidowymi. Chrupiący dodatek należy wsypać pod koniec pieczenia. Spróbujecie?

Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić brukselkę pod serową pierzynką i zdradzaliśmy triki , które są pomocne w usuwaniu zawartej w warzywie charakterystycznej goryczki. Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której przyrządzicie pyszną słodko-słoną i jednocześnie niezwykle chrupiącą wersję małej kapustki .

Przepis na brukselkę z orzechami arachidowymi

Składniki:

  • 300 g brukselki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 płaska łyżka syropu klonowego

  • garść orzechów arachidowych niesolonych

  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Brukselkę myjemy, oczyszczamy ją z wierzchnich liści i odkrawamy końcówki. Większe sztuki kroimy na pół. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.

Brukselki oprószamy pieprzem. W kubku łączymy olej z sosem sojowym i syropem klonowym. Powstały sos łączymy z warzywem. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Wsypujemy orzechy i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubioną kaszą. Doskonale sprawdzi się np. kasza jaglana lub komosa ryżowa.

Wskazówki:

  • Syrop klonowy możecie zamienić na inny słodki dodatek np. cukier czy miód. Pamiętajcie tylko, że używając miodu, przyrządzicie danie w wersji wegetariańskiej.

  • Jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy, użyjcie oliwy z dodatkiem chilli. Możecie też oprószyć brukselkę ostrą papryczką w proszku.

Brukselka jest pysznym i zdrowym warzywem
Brukselka jest pysznym i zdrowym warzywem

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniabazylii

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy