Smakosze.pl
gotowanie brukselki

canva/Qwart

Co zrobić żeby brukselka nie wyszła gorzka?

7 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Brukselka nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. A szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywo. Jej smak może świetnie urozmaicić naszą dietę. Dowiedz się, co należy zrobić, żeby brukselka nie wyszła gorzka.

Chętnie sięgamy po kapustę głowiastą, włoską czy pekińską. Brukselka pozostaje trochę niedoceniona. Rzadko ktoś podaje ją do obiadu, wrzuca do zupy czy zapieka. A jej wyrazisty smak i aksamitna konsystencja naprawdę na to zasługują.

Niektórych zniechęca jej gorzkawy smak. Innych wzdymające właściwości. Tak naprawdę, by wykluczyć te dwa minusy, wystarczy ją odpowiednio ugotować. Oto kilka wskazówek do wykorzystania w kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, żeby brukselka nie wyszła gorzka?

Po pierwsze wrzucaj ją zawsze do wrzącej wody. Dzięki temu zachowa więcej cennych składników i będzie smaczniejsza.

Do wody, w której się gotuje, dodaj trochę soli i cukru. Sól doda jej smaku, a cukier przyspieszy mięknięcie.

Brukselkę gotuj przy uchylonej pokrywce, tak by mogły się z niej ulotnić niepożądane składniki. Gdy zostawisz je w garnku, brukselka nabierze gorzkawego smaku.

Od momentu zagotowania się wody z brukselką, brukselkę gotuj nie dłużej niż 5 minut. Kiedy ma twardość „na ząb” jest smaczniejsza i mniej wzdymająca.

Naleśniki maślankowe

Przepis na naleśniki maślankowe

CZYTAJ DALEJ

Kilka rad dotyczących brukselki

Przed przyrządzaniem brukselkę oczyść z wierzchnich liści. Zwykle są one obsuszone lub lekko zwiędłe. Odkrój też obsuszoną stopkę.

Brukselkę, którą chcesz dodać do sałatki, po ugotowaniu przelej zimną wodą. Ten zabieg sprawi, że szybciej wystygnie, ale też lepiej zachowa ładny, zielony kolor.

Brukselka, tak jak każde warzywo lubi towarzystwo tłuszczu. On nie tylko dodaje jej smaku, ale też sprawia, że zawarte w niej witaminy są lepiej przyswajalne przez organizm.

Niedawno zamieściliśmy kilka ciekawych przepisów na dania z brukselki. Zobacz jak przygotować pieczoną brukselkę z dodatkiem miodu i czosnku oraz brukselkową zupę.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

brukselka

brukselka

Źródło zdjęcia: canva/dulezidar

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: rmf

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >
Filiżanka kawy z solą

Porady

Nie mleko, nie cukier. Jest zdecydowanie lepszy sposób na goryczkę w kawie

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Żadne drogie środki chemiczne. Przypalony garnek wyczyścisz na błysk tanim produktem

Czytaj więcej >
Gotowanie ziemniaków

Porady

Oprócz soli dolej do wrzątku 1 składnik. Nie ma lepszego sposobu na gotowanie ziemniaków

Czytaj więcej >
Jajko do rosołu? Efekt powala

Porady

Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu

Czytaj więcej >