Zapomnij o sałatce jarzynowej. Śledziowa bije ją o stokroć
Sałatka śledziowa jest bogata w smaki i zdecydowanie bardziej pożywna niż tradycyjna jarzynowa. Jest prosta w przygotowaniu, a na świątecznym stole będzie się prezentowała znakomicie. Musicie spróbować.
Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przygotowanie świątecznego śledzia, warstwowa sałatka może wam się spodobać. Wyrazista, kolorowa i pełna smaku kompozycja z pewnością zachwyci domowników i gości.
Przepis na znakomitą sałatkę śledziową
Składniki:
-
3 średnie ziemniaki
-
2 mniejsze marchewki
-
350 g filetów śledziowych, odsolonych
-
1 większa cebula czerwona
-
3-4 ogórki kiszone
-
60-70 g majonezu np. wegańskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić sałatkę śledziową? Wersja warstwowa jest fantastyczna
Ziemniaki i marchew myjemy. Gotujemy je do miękkości, studzimy i obieramy. Pokrojone w kostkę bulwy układamy na dnie dużej miski. Solimy delikatnie, a następnie pokrywamy niezbyt dużą porcją majonezu.
Na wierzchu umieszczamy marchewkę, po czym wrzucamy pokrojonego w kostkę śledzia. Rybę również smarujemy majonezem. Posypujemy całość posiekaną czerwoną cebulą i pokrojonymi w drobną kostkę odsączonymi ogórkami kiszonymi.
Wskazówka: sałatkę śledziowa można urozmaicić, wierzch pokrywając dodatkowo pokrojonymi lub startymi na tarce o większych oczkach gotowanymi buraczkami. Dobrym pomysłem będzie też wymieszanie ich z chrzanem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania ze śledziem. Szczególnie polecamy pyszną odsłonę w curry . Być może skusi was też klasyczny śledź w śmietanie bez dodatku jabłka — jest wyśmienity.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, by wigilijny barszcz miał apetyczny kolor? Zawsze pamiętaj o 2 zasadach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama