Znalazłam w gazecie przepis na kołobrzeskie ogórki. Po jeden składnik jadę na drugi koniec Polski
Ogórki kiszone warto przygotować właśnie teraz. Jeśli przypadkiem jesteście nad morzem, możecie się pokusić o sporządzenie znakomitej wersji kołobrzeskiej. Od nastawianych tradycyjnie kiszonek różnią się jedynie zalewą. Słoiki wypełnia się solanką z lokalnego źródła, z którego każdy może skorzystać. Ja już swoją porcję przywiozłam i czekam na efekty.
Przepis na świetne ogórki kołobrzeskie
Pochodzący z nadmorskiej miejscowości patent na ogórki zaskoczył mnie w pierwszej chwili. Solankę w końcu sporządza się z dużą starannością, by zarówno ilość, jak i jakość soli nie budziły zastrzeżeń.
Jak się okazuje, można sobie ten proces ułatwić. W tym roku postanowiłam skusić się na skorzystanie z nietypowej receptury. Wykorzystałam tylko słoiki zamiast beczki, ale reszta jest bez zmian.
Składniki:
- 2 kg drobnych ogórków gruntowych
- 2 małe główki czosnku
- kilka gałązek kopru z baldachami
- 10 cm kawałek chrzanu
- 2 litry solanki ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu
Jak przygotować ogórki kołobrzeskie? Kluczowa jest solanka
Zaczynam od umycia ogórków gruntowych. Osuszone warzywa układam ciasno w litrowych słoikach. Wraz z nimi w każdym naczyniu umieszczam opłukany koper, czosnek w łupinach i kawałki chrzanu , który kroję wcześniej na mniejsze części.
Wlewam zimna solankę tak, aby wypełniła wszystkie przestrzenie między składnikami kiszonki . Najprostszy sposób na osiągnięcie takiej sytuacji to zakręcenie słoików i delikatnie potrząsanie nimi, by płyn odpowiednio się przemieścił. Tak przygotowane ogórki odstawiam na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Jak podawać ogórki kołobrzeskie?
Kiszony specjał w kuchni ma takie samo zastosowanie jak każda inna wersja sporządzana w zalewie z solą. Możecie z nich zrobić zupę, zjeść do kanapek lub podać zamiast surówki do dania głównego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ogórki. Szczególnie polecamy proste warzywa przyrządzane w zalewie musztardowej — każdemu będą smakowały. Spróbujcie też patentu na wyraziste ogórki po koreańsku .
Źródło: radioszczecin