Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kotlety biją na głowę nawet mielone. Okrasa przypomniał przepis rodem z baru mlecznego

Te kotlety biją na głowę nawet mielone. Okrasa przypomniał przepis rodem z baru mlecznego

Kotlety jajeczne Karola Okrasy
Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Kotlety jajeczne pamięta niemal każdy. Pyszne danie jarskie obecne było chyba w każdym barze mlecznym. Karol Okrasa postanowił je przygotować w swoim stylu, nieco modyfikując listę składników. Wciąż nie ma w nich mięsa, lecz zachwycają smakiem. 
 

Przepis na kotlety jajeczne Karola Okrasy

Pełne smaku i proste w wykonaniu postne danie sprawdzi się nie tylko w piątki. Zaproponowana przez znanego kucharza sycąca wersja z ciecierzycą i płatkami owsianymi zamiast bułki tartej skusi najbardziej wybrednych. Warto spróbować.

Składniki:

  • 7 dużych jaj
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g pieczarek
  • 30 g płatków owsianych górskich
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
To danie przypomina mi dzieciństwo. Babcia na wsi robiła je prawie codziennie, dziś mało kto o nim pamięta

Jak zrobić kotlety jajeczne? Karol Okrasa pokazał swój przepis

Zaczynamy od ugotowania 6 jaj na twardo. Studzimy je, pozbawiamy skorupki, a następnie siekamy. Wrzucamy do miski i wbijamy jajo surowe. Dodajemy odsączoną z zalewy i rozgnieciona ciecierzycę.

Wsypujemy też płatki owsiane i posiekany szczypiorek. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Przestudzone grzyby wrzucamy do miski ze składnikami na kotlety jajeczne.

Całość mieszamy, doprawiamy wedle uznania i formujemy lekko spłaszczone owale. Obtaczamy je w bułce tartej, po czym smażymy na niewielkim ogniu, aż obu stron będą rumiane. Najlepiej obrócić je dwukrotnie, by na pewno doszły w środku i nie przypaliły się na zewnątrz.

Jak podać kotlety jajeczne?

Do PRL-owskiego klasyku idealnie pasuje prosta surówka z marchewki oraz ziemniaki z wody. Możecie też skusić się na podanie ich z dowolną kaszą i duszonymi warzywami np. buraczkami zasmażanymi.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na tanie dania obiadowe. Oprócz kotletów jajecznych warto wypróbować chłopski kociołek. Smaczna i sycąca będzie też zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym.

Kotlety jajeczne są pyszne.jpg
canva/MeaoFoto

Źródło: YT/KuchniaLidla.pl