Te kotlety biją na głowę nawet mielone. Okrasa przypomniał przepis rodem z baru mlecznego
Kotlety jajeczne pamięta niemal każdy. Pyszne danie jarskie obecne było chyba w każdym barze mlecznym. Karol Okrasa postanowił je przygotować w swoim stylu, nieco modyfikując listę składników. Wciąż nie ma w nich mięsa, lecz zachwycają smakiem.
Przepis na kotlety jajeczne Karola Okrasy
Pełne smaku i proste w wykonaniu postne danie sprawdzi się nie tylko w piątki. Zaproponowana przez znanego kucharza sycąca wersja z ciecierzycą i płatkami owsianymi zamiast bułki tartej skusi najbardziej wybrednych. Warto spróbować.
Składniki:
- 7 dużych jaj
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 100 g pieczarek
- 30 g płatków owsianych górskich
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety jajeczne? Karol Okrasa pokazał swój przepis
Zaczynamy od ugotowania 6 jaj na twardo. Studzimy je, pozbawiamy skorupki, a następnie siekamy. Wrzucamy do miski i wbijamy jajo surowe. Dodajemy odsączoną z zalewy i rozgnieciona ciecierzycę.
Wsypujemy też płatki owsiane i posiekany szczypiorek. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Przestudzone grzyby wrzucamy do miski ze składnikami na kotlety jajeczne.
Całość mieszamy, doprawiamy wedle uznania i formujemy lekko spłaszczone owale. Obtaczamy je w bułce tartej, po czym smażymy na niewielkim ogniu, aż obu stron będą rumiane. Najlepiej obrócić je dwukrotnie, by na pewno doszły w środku i nie przypaliły się na zewnątrz.
Jak podać kotlety jajeczne?
Do PRL-owskiego klasyku idealnie pasuje prosta surówka z marchewki oraz ziemniaki z wody. Możecie też skusić się na podanie ich z dowolną kaszą i duszonymi warzywami np. buraczkami zasmażanymi.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na tanie dania obiadowe. Oprócz kotletów jajecznych warto wypróbować chłopski kociołek. Smaczna i sycąca będzie też zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym.
Źródło: YT/KuchniaLidla.pl