Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu
Ogórki w indyjskiej zalewie będą doskonałą propozycją dla smakoszy, którzy lubią egzotyczne smaki. Wyrazista zalewa z dodatkiem gorczycy, miodu i różnych rodzajów pieprzu doskonale łączy się z ogórkami. Te przetwory będą smakować nie tylko latem, ale też w długie zimowe wieczory.
Ogórki, jedz je na zdrowie
Lato kojarzy się z robieniem przetworów z ogórków. Ogórki kiszone, małosolne, czy konserwowe mają wielu zwolenników. Pasują na przekąskę i jako dodatek do dań obiadowych. Są uzupełnieniem wielu sałatek i można robić z nich zupę. Ogórki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Zawierają witaminy: A, C, E i K oraz dostarczają nam potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Jedzenie ogórków pomaga podczas infekcji i przeziębień. Polecamy ogórki w indyjskiej zalewie. Bogactwo przypraw na pewno was zachwyci. Wypróbujcie ten przepis.
Jak przygotować ogórki w indyjskiej zalewie?
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 4 szklanki wody
- ok. 2 szklanki octu 10%
- 40 dag cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki ze skórką. Przekładamy do garnka. Robimy zalewę- wodę mieszamy z octem, dodajemy sól, cukier, gorczycę, pieprz, inne przyprawy. Doprawiamy też miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia.
Gorącą zalewą zalewamy w garnku ogórki. Odstawiamy je na ok. 4 godziny. Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut od zagotowania. Studzimy i wynosimy do spiżarki lub piwnicy.
Ogórki w zalewie indyjskiej, czyli smak egzotyki
Ogórki w indyjskiej zalewie są prawdziwym kulinarnym hitem. Wyrazista marynata z przyprawami nadaje pysznego i nieco egzotycznego smaku ogórkom. Są one doskonałym dodatkiem do przekąsek i obiadów jesienią i zimą. Curry fantastycznie pasuje do ogórków, które polubi cała rodzina.
Warto do marynaty wybierać nieduże ogórki, które będą jędrne i twarde. Warto zadbać też o właściwe przygotowanie słoików. Musimy je porządnie wyparzyć z zakrętkami. Gdy tego nie zrobimy- w przetworach mogą namnożyć się bakterie. Wówczas ogórki w indyjskiej zalewie będą niejadalne. Pisaliśmy o ogórkach małosolnych od Ani Starmach. Podawaliśmy też przepis na ogórki z XIX wieku.
Źródło: gotujmy.pl