Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z 4 składników robię najlepsze ciasto bez pieczenia. Podziękujesz za ten przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.07.2023 23:44

Z 4 składników robię najlepsze ciasto bez pieczenia. Podziękujesz za ten przepis

letnie ciasto bez pieczenia
Materiał YouTube z kanału Przepiski

Piankowy deser z zaledwie 4 składników jest przepyszny i banalnie prosty. Puszysta pianka zamknięta pomiędzy herbatnikami sprawdzi się idealnie na rozmaite okazje. Szczególnie pasować będzie podczas ciepłych dni lata. To ciasto bez pieczenia pokochają tak dzieci, jak i dorośli.

Ciasto bez pieczenia z galaretek i śmietanki wprost rozpływa się w ustach

Ciasto bez pieczenia doskonale smakuje i pięknie wygląda. Jest przy tym bardzo proste do wykonania. Nie ma możliwości, aby komuś nie wyszło. To najłatwiejszy deser, który znam.

Moje ciasto bez pieczenia za każdym razem robię nieco inaczej. Wszystko dzięki temu, że jednym ze składników jest owocowa galaretka. Możesz użyć swojego ulubionego smaku lub próbować rozmaitych kombinacji. W czasie upałów mnie szczególnie smakuje ono w wersji cytrynowo-truskawkowej.

Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz co można z niej zrobić

Przepis na puszyste owocowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Jak zrobić idealnie proste i pyszne ciasto bez pieczenia?

Przygotuj formę do ciasta bez pieczenia. Prostokątną blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułóż warstwę herbatników maślanych. Ciasteczka powinny ściśle do siebie przylegać, bez zostawiania wolnej powierzchni.

Obie galaretki wymieszaj w osobnych naczyniach z połową ilości wody wskazanej na opakowaniach. Proszek wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw je na bok, aby przestygły i schłodź w lodówce. Uważaj, aby galaretki do końca nie stężały.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego. Podziel masę na 2 równe części. Delikatną stróżką wlej do każdej z nich po jednym kolorze galaretki i ostrożnie wymieszaj. Po uzyskaniu jednolitej masy, wyłóż równomiernie na herbatniki najpierw tę truskawkową, a na nią cytrynową.

Wierz ciasta bez pieczenia przykryj drugą warstwą herbatników. Deser przykryj i wstaw do lodówki. Odczekaj ok. 3-4 godzin. Kiedy ciasto całkowicie stężeje, gotowe jest do podania. Koniecznie wypróbuj ten pyszny deser z sezonowymi owocami. Znamy sprawdzony sposób na domowe ptasie mleczko.

ubijanie śmietany.png
Canva / NatashaPhoto