Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dostałam od babci przepis na ogórki z końca XIX wieku. Nie jadłam w życiu lepszych

Dostałam od babci przepis na ogórki z końca XIX wieku. Nie jadłam w życiu lepszych

ogórki kiszone
Canva/sansara

Domowe ogórki to prawdziwy przysmak lata. Dodają smaku daniom obiadowym i kanapkom. Można z nich też przyrządzić pyszną zupę. Przepis z 1895 roku to kulinarny hit. Dzięki niemu ogórki kiszone wychodzą naprawdę pyszne.

Ogórki- smak lata w słoikach

Tradycyjny przepis na ogórki kiszone gwarantuje kulinarny sukces. Ważny jest odpowiedni wybór ogórków i dodatków, które decydują o smaku. W przepisie z końca XIX wieku wykorzystujemy liście dębu, porzeczki i wiśni. Dzięki nim popularne ogórki kiszone mają też wyjątkowy aromat.

Pamiętajmy, by do kiszenia ogórków wykorzystać małe i średnie ogórki gruntowe. Te nadają się idealnie. Warzywa muszą być świeże, jędrne i soczyste. Przed kiszeniem ogórki musimy porządnie wyszorować i zalać zimną wodą. Potem musimy odstawić je na godzinę- dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. 

Ten patent na bób pokazała mi ciocia. Nigdy nie robię go inaczej, każdy zajada aż się uszy trzęsą

Jak przygotować ogórki kiszone z 1895 roku?

Składniki:

  • 1 kg średnich ogórków gruntowych
  • litr wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • liście dębu, wiśni i porzeczki
  • korzeń chrzanu
  • kilka ziaren gorczycy
  • baldachy kopru
  • ząbki czosnku

Ogórki wyszoruj, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Słoiki wyparz i włóż do nich liście dębu, porzeczki, wiśni. Dodaj też kawałki chrzanu i ząbki czosnku.

 Włóż jeszcze kilka ziaren gorczycy, pieprzu i baldachy kopru. Wodę zagotuj z solą, wlej do słoików i zakręć. Słoiki przenieś do spiżarni- po tygodniu będą gotowe do zjedzenia. 

Ogórki kiszone- jedz na zdrowie!

Ogórki kiszone są doskonałą przekąską, pysznym dodatkiem do sałatek i dań obiadowych. To bardzo zdrowa kiszonka, która dostarczy nam mnóstwo witamin i minerałów. Ogórki kiszone zawierają witaminy: A, C, E i K. Dostarczą nam też potasu, magnezu, wapnia i fosforu. 

Oprócz tego ogórki kiszone są świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Sok z ogórków kiszonych pomaga w bólach głowy, infekcjach i w bólach gardła. Jedzenie ogórków kiszonych pomaga osobom, które chorują na grzybicę. Natomiast sok z ogórków działa jak napój izotoniczny. Pisaliśmy o ogórkach od siostry Anastazji.  Radziliśmy, jak nie popełniać błędów podczas kiszenia ogórków. 

ogórki kiszone
Canva/Yelena Yemchuk

Źródło: przepisytradycyjne.pl