Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama nie robi pomidorowej na rosole. Zawsze używa tego mięsa, restauracje mogą się schować
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.07.2023 23:46

Moja mama nie robi pomidorowej na rosole. Zawsze używa tego mięsa, restauracje mogą się schować

Zupa pomidorowa na wieprzowinie
Materiał YouTube z kanału PrzySmaki

Każdy choć raz w życiu gotował zupę pomidorową. Dla wielu osób oczywiste jest, że przyrządza się ją na wczorajszym rosole. Moja mama ma jednak na tę potrawę zupełnie inny patent i gotuje ją na wywarze wieprzowym. Smak jej zupy pomidorowej jest słynny w całej naszej rodzinie.

Zupa pomidorowa na wieprzowinie zachwyca smakiem i aromatem

Nie wszyscy wiedzą, że nie trzeba gotować rosołu na zupę pomidorową. Wystarczy przyrządzić aromatyczny wywar na wieprzowinie z kością. Ten sposób ma zresztą więcej zalet, niż tylko rewelacyjny smak. Dodatkowo zyskujemy oszczędność czasu.

Gotowanie rosołu zajmuje długie godziny. Potem jeszcze trzeba czasu, aby zamienić go w pomidorową. Jeśli nie masz akurat zapasów z poprzednich dni, wypróbuj koniecznie przepis od mojej mamy. Już nigdy nie przygotujesz pomidorowej inaczej.

Z 4 składników robię najlepsze ciasto bez pieczenia. Podziękujesz za ten przepis

Przepis na zupę pomidorową na wieprzowinie

Składniki:

  • ok. 700-800g schabu z kością (lub innego mięsa wieprzowego z kością)
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku lub passata pomidorowa
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietanka 30%
  • ryż lub makaron do podania

Wyśmienita i niebanalna zupa pomidorowa krok po kroku

Przygotuj wywar do zupy pomidorowej. Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj, a następnie zbierz szumowiny i zmniejsz moc palnika. Schab gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut.

Po upływie tego czasu dołóż do wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Wywar trzymaj na ogniu przez kolejne 30 minut. Następnie wyjmij z niego mięso oraz warzywa

Do wciąż mrugającego na małym ogniu wywaru dodaj przecier z kartonika. Zupę pomidorową wymieszaj i pozwól jej się ponownie zagotować. Na koniec dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Zupę pomidorową zabiel śmietanką. Jeśli wolisz bardziej zawiesistą, możesz ją uprzednio zagęścić mąką. Gotową zupę podawaj z makaronem lub ryżem. Talerz udekoruj pokrojoną marchewką z wywaru. Zupa pomidorowa będzie bardziej sycąca, kiedy dodasz do niej ten składnik. Zamiast ryżu i makaronu postaw na taki pomysłowy dodatek do pomidorowej.

wieprzowina z kością.png
Canva / pixelshot