Moja mama nie robi pomidorowej na rosole. Zawsze używa tego mięsa, restauracje mogą się schować
Każdy choć raz w życiu gotował zupę pomidorową. Dla wielu osób oczywiste jest, że przyrządza się ją na wczorajszym rosole. Moja mama ma jednak na tę potrawę zupełnie inny patent i gotuje ją na wywarze wieprzowym. Smak jej zupy pomidorowej jest słynny w całej naszej rodzinie.
Zupa pomidorowa na wieprzowinie zachwyca smakiem i aromatem
Nie wszyscy wiedzą, że nie trzeba gotować rosołu na zupę pomidorową. Wystarczy przyrządzić aromatyczny wywar na wieprzowinie z kością. Ten sposób ma zresztą więcej zalet, niż tylko rewelacyjny smak. Dodatkowo zyskujemy oszczędność czasu.
Gotowanie rosołu zajmuje długie godziny. Potem jeszcze trzeba czasu, aby zamienić go w pomidorową. Jeśli nie masz akurat zapasów z poprzednich dni, wypróbuj koniecznie przepis od mojej mamy. Już nigdy nie przygotujesz pomidorowej inaczej.
Z 4 składników robię najlepsze ciasto bez pieczenia. Podziękujesz za ten przepisPrzepis na zupę pomidorową na wieprzowinie
Składniki:
- ok. 700-800g schabu z kością (lub innego mięsa wieprzowego z kością)
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku lub passata pomidorowa
- sól i pieprz do smaku
- śmietanka 30%
- ryż lub makaron do podania
Wyśmienita i niebanalna zupa pomidorowa krok po kroku
Przygotuj wywar do zupy pomidorowej. Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj, a następnie zbierz szumowiny i zmniejsz moc palnika. Schab gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut.
Po upływie tego czasu dołóż do wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Wywar trzymaj na ogniu przez kolejne 30 minut. Następnie wyjmij z niego mięso oraz warzywa.
Do wciąż mrugającego na małym ogniu wywaru dodaj przecier z kartonika. Zupę pomidorową wymieszaj i pozwól jej się ponownie zagotować. Na koniec dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Zupę pomidorową zabiel śmietanką. Jeśli wolisz bardziej zawiesistą, możesz ją uprzednio zagęścić mąką. Gotową zupę podawaj z makaronem lub ryżem. Talerz udekoruj pokrojoną marchewką z wywaru. Zupa pomidorowa będzie bardziej sycąca, kiedy dodasz do niej ten składnik. Zamiast ryżu i makaronu postaw na taki pomysłowy dodatek do pomidorowej.