Smakosze.pl Przepisy Znalazłam w książce kucharskiej przepis na mizerię po szwedzku. Smakuje mi 100 razy bardziej niż zwykła
Canva / pixelshot

Znalazłam w książce kucharskiej przepis na mizerię po szwedzku. Smakuje mi 100 razy bardziej niż zwykła

12 sierpnia 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Mizeria była zawsze moją ulubioną surówką. Niedawno w jednej z książek kucharskich znalazłam ciekawy przepis na jej szwedzką wersję. Choć, nie mogłam w to uwierzyć w tej wersji smakowała mi jeszcze bardziej.

Mizeria bez śmietany? Z tym składnikiem smakuje równie wspaniale

Na początku byłam sceptycznie nastawiona do przepisu. Cebula dymka? Brak śmietany? Zdecydowałam się jednak wypróbować przepis i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Surówka doskonale smakuje do ziemniaków i kotletów zarówno tych mięsnych, jak i wegańskich.

ogórki gruntowe.jpg

Jak najlepiej przechowywać wędlinę? Metoda babci Krysi sprawi, że nie stanie się ona obślizgła

Jak zrobić mizerię po szwedzku? - lista składników

  • 5 ogórków
  • 2 cebule dymki
  • 1 mała sałata

Sos:

  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka cukru

Sposób przyrządzenia mizerii po szwedzku

Kroimy ogórki w plasterki, siekamy cebulę dymkę, a sałatę rwiemy na mniejsze części. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, a następnie łączymy je wraz z warzywami, jeszcze raz mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Danie możemy doprawić do smaku solą i cukrem oraz udekorować świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na pyszne surówki m.in. kultowego colesława i mizerię po turecku .

Jak najlepiej przechowywać wędlinę? Metoda babci Krysi sprawi, że nie stanie się ona obślizgła
Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad
Tagi: Ogórki
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy