Jak najlepiej przechowywać wędlinę? Metoda babci Krysi sprawi, że nie stanie się ona obślizgła
Jak przechowywać wędlinę, aby nie była obślizgła i jak najdłużej zachowała swoją świeżość. Cenne porady babci Krysi sprawią, że nigdy nie popełnisz popularnych błędów i zawsze będziesz cieszył się smacznym dodatkiem do kanapek.
Największy błąd w przechowywaniu wędliny
Wędlina wygląda apetycznie w sklepie, a w domu traci swoje walory? Niestety, wiele osób popełnia rażący błąd w jej przechowywaniu. Wiele osób tuż po włożeniu ją do lodówki przekłada wędlinę do plastikowych woreczków. Niestety, tego typu praktyka przyśpiesza jedynie proces jej psucia. Na mięsie pojawia się śliski nalot i niezbyt zachęcający do spożycia zapach. Taka wędlina nadaje się jedynie do kosza. Co robić, aby uniknąć takich sytuacji?
Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad
Jak należy przechowywać wędlinę?
Zakupioną wędlinę najlepiej przełożyć do szklanego pojemnika wyłożonego na dnie papierem do pieczenia. Najlepiej przekładać je warstwowo: papier - wędlina - papier - wędlina. Pojemnik przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy szczelnie. Powód? Wędlina powinna mieć zachowany dostęp do powietrza.
Jeśli nie przepadasz za częstymi zakupami, stawiaj na suche kiełbasy, kabanosy lub długodojrzewające szynki, które mogą dłużej czasu spędzić w lodówce. O czym jeszcze warto pamiętać przy wyborze wędlin?
Jak wybrać najlepszą wędlinę?
Wyznacznikiem jakości wędliny jest jej skład. Dobrej jakości produkt nie powinien zawierać dodatków oznaczonych w składzie jako E, kartegeny, gumy o pekty. Warto również zrezygnować z zakupu wędlin z zawartością fosforanów i solanki - szkodą one zdrowiu. Generalnie im krótszy smak, tym lepiej dla konsumenta. W miarę możliwości warto również wybierać wędliny ze sprawdzonych masarni. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule.