Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad
Monika Dec
Monika Dec 12.08.2023 16:40

Od lat latem robię leczo do słoików. Zimą nie muszę się zastanawiać, co podać na obiad

leczo
Swojskie Jedzonko/ YT

Sierpień wykorzystuję na robienie przetworów: z pomidorów, papryki i cukinii. Wśród nich nie może zabraknąć domowego lecza. Robi się je bardzo szybko. A zimą nie zastanawiam się, co podać na obiad. Gdy nie mam sił na długie stanie przy kuchni, idę do spiżarni i sięgam po słoik z leczem.

Leczo - smak późnego lata zamknięty w słoikach

Późne lato smakuje pomidorami, papryką i cukinią. Te trzy składniki są niezbędne do przygotowania lecza. W sierpniu ta potrawa często gości w mojej kuchni. A gdyby tak cieszyć się jej smakiem również w inne pory roku? Znam na to tylko jeden sposób - należy przyrządzić je do słoików. Zimą chętnie podaje je z dodatkiem chleba lub ryżu. Za każdym razem smakuje tak samo wybornie! 

Miesożercy z powodzeniem mogą dodać do niego nieco podsmażonej kiełbasy lub innego ulubionego mięsa. Ten przepis z pewnością zawojuje niejedno podniebnie!

leczo

Żadne kiszone, żadne małosolne. W słoikach najlepiej nastawić te ogórki

Najlepszy przepis na leczo do słoików na zimę

  • 2 kg papryki
  • 2 kg pomidorów
  • 2 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób wykonania lecza

Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię i pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i zeszklij na nim cebulę, następnie dorzuć do niego pozostałe warzywa. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i duś na ogniu przez 25 minut. Mieszaj je co kilka chwil, aby nie przywarły do dna.

Leczo dopraw do smaku: solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Leczo przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i zapasteryzuj. 

Na naszej stronie znajdziesz również inne pomysły na przetwory m.in. paprykę konserwową oraz cukinię po indyjsku.

Leczo z cukinią i kiełbasą - prosty przepis