Smakosze.pl Restauracje Znamy najlepszą restaurację świata. Ani w Paryżu, ani w Londynie, ani w Kopenhadze
Fot. Camila Almeida/materiały prasowe 50 Best Restaurants

Znamy najlepszą restaurację świata. Ani w Paryżu, ani w Londynie, ani w Kopenhadze

6 czerwca 2024
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Trzech szefów kuchni-właścicieli restauracji stworzyło genialny zespół, który stanął na czele światowej gastronomii. W Las Vegas ogłoszono właśnie wyniki dorocznego plebiscytu.

Szkoła El Bulli

1. restauracją na świecie według prestiżowego rankingu S.Pellegrino i Acqua Panna została barcelońska restauracja Disfrutar. – Oczywiście, że gotujemy „technicznie”, ale gotowanie w ogóle jest „techniczne” – mówił Smakoszom kilka lat temu jeden z kucharzy, Eduard Xatruch , komentując charakter dań podawanych w restauracji.

Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas to wychowankowie Ferrana Adrii, legendarnego szefa nieistniejącej już hiszpańskiej restauracji El Bulli. Każdy z nich terminował też w wielu najważniejszych światowych restauracjach – Xatruch m.in. w baskijskiej Arzak, u Eleny i Juana Mari czy u Hestona Blumenthala.

Projekt bez nazwy(2).jpg
Fot. 50 Best Restaurants


Gessler pokazała rybne gołąbki. Młoda kapusta, dorsz i kasza to idealne danie na piątek

Techniczne gotowanie

10 lat temu trzej kucharze założyli w Barcelonie restaurację Disfrutar, która dość szybko zyskała popularność i wierną klientelę. Zanim jeszcze pojawiły się nagrody, w Disfrutar wypadało bywać. Gastronomiczne sieroty po Ferranie Adrii potrzebowały nowego adresu.

Na tej właśnie tęsknocie za daniami „skonstruowanymi” (lub przeciwnie), technicznie przemyślanymi, zaprojektowanymi, trzej kucharze zbudowali popularność swojej restauracji. Z czasem przyszłą gwiazdka Michelin, potem druga, w końcu – 19. i wreszcie – bardzo wysokie, piąte miejsce w rankingu 50 Best Restaurants S.Pellegrino i Acqua Panna. W końcu – trzecie i w zeszłym roku – drugie.

Projekt bez nazwy(4).jpg
Fot. Disfrutar


Wierzyć czy nie?

Zawsze robimy wszystko, co w naszej mocy: gastronomia, budowanie i codzienna ciężka praca. Gdyby 10 lat temu, kiedy zakładaliśmy Disfrutar, ktoś powiedział nam, że będziemy tutaj, w Las Vegas i zdobędziemy tytuł Najlepszej Restauracji Świata 2024, pomyślelibyśmy, że zwariował – mówił Eduard Xatruch. – To niesamowite. Nie możemy w to uwierzyć... – kokietował podczas ceremonii Mateu Casañas. W tym roku pierwsza pozycja restauracji była już wysoce prawdopodobna.

Goście Disfrutar mają do wyboru dwa menus degustacyjne składające się z ok. 30 niewielkich dań. Najczęściej wybierają menu „klasyczne”, bowiem znakomita część tego, co można zjeść w restauracji, zyskało już pozycję gastronomicznych punktów odniesienia, a więc klasyków.

Warto dodać, że tytuł drugiej restauracji świata otrzymał w tym roku Asador Etxebarri z Kraju Basków. Restauracja to to grill, a jej szef, Victor Arguinzoniz, opowiadał niedawno Smakoszom o grillowaniu.

Projekt bez nazwy(3).jpg
Fot. Disfrutar


Mariola pokazała swój biszkopt z kremem i malinami. Mój mąż nie chce już innych słodkości
Ten sernik z borówkami robię z 4 składników. Rodzina prosi o niego cały czas
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy