Znamy najlepszą restaurację świata. Ani w Paryżu, ani w Londynie, ani w Kopenhadze
Trzech szefów kuchni-właścicieli restauracji stworzyło genialny zespół, który stanął na czele światowej gastronomii. W Las Vegas ogłoszono właśnie wyniki dorocznego plebiscytu.
Szkoła El Bulli
1. restauracją na świecie według prestiżowego rankingu S.Pellegrino i Acqua Panna została barcelońska restauracja Disfrutar. – Oczywiście, że gotujemy „technicznie”, ale gotowanie w ogóle jest „techniczne” – mówił Smakoszom kilka lat temu jeden z kucharzy, Eduard Xatruch , komentując charakter dań podawanych w restauracji.
Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas to wychowankowie Ferrana Adrii, legendarnego szefa nieistniejącej już hiszpańskiej restauracji El Bulli. Każdy z nich terminował też w wielu najważniejszych światowych restauracjach – Xatruch m.in. w baskijskiej Arzak, u Eleny i Juana Mari czy u Hestona Blumenthala.
Techniczne gotowanie
10 lat temu trzej kucharze założyli w Barcelonie restaurację Disfrutar, która dość szybko zyskała popularność i wierną klientelę. Zanim jeszcze pojawiły się nagrody, w Disfrutar wypadało bywać. Gastronomiczne sieroty po Ferranie Adrii potrzebowały nowego adresu.
Na tej właśnie tęsknocie za daniami „skonstruowanymi” (lub przeciwnie), technicznie przemyślanymi, zaprojektowanymi, trzej kucharze zbudowali popularność swojej restauracji. Z czasem przyszłą gwiazdka Michelin, potem druga, w końcu – 19. i wreszcie – bardzo wysokie, piąte miejsce w rankingu 50 Best Restaurants S.Pellegrino i Acqua Panna. W końcu – trzecie i w zeszłym roku – drugie.
Wierzyć czy nie?
– Zawsze robimy wszystko, co w naszej mocy: gastronomia, budowanie i codzienna ciężka praca. Gdyby 10 lat temu, kiedy zakładaliśmy Disfrutar, ktoś powiedział nam, że będziemy tutaj, w Las Vegas i zdobędziemy tytuł Najlepszej Restauracji Świata 2024, pomyślelibyśmy, że zwariował – mówił Eduard Xatruch. – To niesamowite. Nie możemy w to uwierzyć... – kokietował podczas ceremonii Mateu Casañas. W tym roku pierwsza pozycja restauracji była już wysoce prawdopodobna.
Goście Disfrutar mają do wyboru dwa menus degustacyjne składające się z ok. 30 niewielkich dań. Najczęściej wybierają menu „klasyczne”, bowiem znakomita część tego, co można zjeść w restauracji, zyskało już pozycję gastronomicznych punktów odniesienia, a więc klasyków.
Warto dodać, że tytuł drugiej restauracji świata otrzymał w tym roku Asador Etxebarri z Kraju Basków.
Restauracja to to grill, a jej szef, Victor Arguinzoniz, opowiadał niedawno Smakoszom o grillowaniu.